Kultúra

Rangos német díjat kap a magyar születésű írónő

Terézia Mora magyar születésű írónőnek ítélte idén a Georg Büchner irodalmi díjat a darmstadti német nyelv- és irodalmi akadémia. A korábban Günter GrassErich Kästner és Heinrich Böll által is megnyert elismerés mellé 50 ezer euró tiszteletdíj is jár. A testület indoklása szerint Mora elképesztően érzékeny, értő kézzel nyúl korunk legfontosabb témáihoz, a migrációhoz, a hazához és a kívülállósághoz. Az írónő október 27-én veheti át az elismerést.

A díjat minden évben egy olyan írónak ítélik oda, aki jelentősen hozzájárul a német kulturális élet fejlődéséhez. Azon kívül, hogy Mora témaválasztásait is dicsérte az irodalmi akadémia, indoklásukban leírták, hogy az írónő stílusa is „erőteljes”, „intenzíven képi”, valamint jelentős analitikus pontossággal rendelkezik.

Mora 1971-ben született Sopronban, 1990-től él Németországban. Első könyve, a Furcsa anyag (Seltsame Materie) című novellagyűjtemény 1999-ben jelent meg, és a kritikusok rögtön felfigyeltek rá. 2013-ban A szörnyeteg (Das Ungeheuer) című könyve megnyerte az év legjobb német nyelvű regényének járó Német Könyvdíjat, Morát pedig időközben a Német Nyelvi és Irodalmi Akadémia is tagjává választotta.

Fotó: Thomas Lohnes/Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik