Kultúra

Ősszel mutatják be a Cannes-ban is díjazott Egy napot

Szilágyi Zsófia Egy nap című filmjét november 8-ától vetítik a hazai mozik. Az egy háromgyerekes anya köré épülő történet Cannes-ban is elnyerte a zsűri tetszését, a filmkritikusok nemzetközi szövetsége, a FIPRESCI ugyanis Szilágyi Zsófiáékat ítélte a legjobbnak. Leginkább azt értékelték, hogy egy ennyire hétköznapi szituációt humorral és drámaisággal tudtak megmutatni az alkotók.

Az anyák nem mennek Cannes-ba
Cannes-ban debütál Szilágyi Zsófia első nagyjátékfilmje, amely kendőzetlenül mutatja be egy háromgyerekes anya mindennapjait. Interjú a rendezővel.

A filmben Szamosi Zsófi kapta a főszerepet, és egy átlagos család átlagos napját hozza a nézőknek, problémákkal, anyagi gondokkal, széthullani látszó házassággal.

Nem láttam még sosem olyan magyar filmet, ami ennyire megragadja a valóságunkat, az, ahogyan a házaspár kezeli (vagy nem kezeli) a konfliktusukat, interakcióik, reakcióik nemcsak életszerűek, hanem jellegzetesen magyarok, vagy talán inkább kelet-európaiak: román filmben el tudnám képzelni ugyanezt ugyanígy, de egy amerikai független filmben már nem.

– írtuk a kritikánkban

Az Egy napot Szilágyi Zsófia rendezte, ő és Mán-Várhegyi Réka írták, Domokos Balázs fényképezte és Szórád Máté vágta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik