Kultúra

Ennyi boldog embert aligha láthat egyszerre egy helyen

A hazai fesztiválok csodabogara már a kanyarban.

Idén is füstölőillatba burkolózik Alsóörs, nem is olyan sokára: június 20-án kezdődik az Everness. Ha nem ismerné, ez az a fesztivál, ahová javarészt nem pörögni, hanem inkább lelassulni megy az ember fia/lánya, és – nem elhanyagolandó – talán egy kicsit rózsaszínben látni a világot.

Fotó: 24.hu / Bielik István

A hazai fesztiválpaletta – egyebek mellett tudatosság, önismeret és harmónia zászlaja alatt vonuló – kakukktojása 2013-ban rajtolt egy borús-esős szeptemberi hétvégén, minden szempontból sokkal visszafogottabban, majd rohamtempóban kinőtte magát. Az idei nyári fesztivál lesz a hatodik, már

csaknem 300 hazai és külföldi előadóval, 21 helyszínen különböző irányzatú és stílusú tánc-, mozgás- és jógaprogramokkal, koncertekkel, hangfürdőkkel, előadásokkal, workshopokkal, a csendesebb területeken pedig meditációkkal.Mindez így fest:

A 2018-as nyári rendezvényre nagyon sok olyan fellépő fogadta el a meghívásunkat, akinek az önismeret, az önfejlesztés területén világhírű a munkássága. A látogatói részvételt szemlélve pedig jó érzés azt látni, hogy mind többen ébrednek rá, hogy az önismeret nem egy opció, hanem szükséges feltétele a harmonikus, boldog életnek.

– mondta Klein Csaba, az Everness Fesztivál alapítója.

Fotó: 24.hu / Bielik István

A már említett csaknem háromszáz fellépő között ott lesz Dan Millman író, azaz a “békés harcos”, Neale Donald Walsch a Beszélgetések Istennel sorozat szerzője, Feldmár András pszichológus, pszichoterapeuta, Acharya Shree Shankar misztikus filozófus és Müller Péter író is. Alsóörsön mesél majd mások mellett Novák Péter színész, zeneszerző, Deborah Sundahl író, tudatos-szexualitás oktató és Somamagésa énekesnő, spirituális tanító. Gánti Bence az Integrál Akadémia alapító elnöke pedig meglepetés programmal érkezik, míg Pozsgai Nikoletta szinkrontréner külön helyszínen foglalkozik majd a női önfejlesztéssel.

Nézze meg, hogy fest arrafelé az „iskolapad”:

És akkor a zene. Idén a nagyszínpadon énekel mantrákat Sudha, és nem mellesleg Alsóőrsön mutatja be új albumát a Tribali. A különleges máltai formáció tagjai az évek alatt úgy megszerettek nálunk, hogy koncertjeiken nem győzik hangoztatni, Magyarország lett a második otthonuk. Korábban interjúztunk velük, ha elolvasná, alább megteheti.

Soha ne add fel!
Interjú a máltai Tribali zenekar tagjaival.

De vissza a többiekhez. Idén ismét játszik Netanel Goldberg, a Merope, a Layanda, Stepan Christanov, a Samsara Boulvard és a Sirius World Music, illetve zenél Karacs Ildikó is. Színpadra lép mások mellett Balázs Gergely hegedűművész, az Ecstatic Dance Budapest, Bársony Bálint pedig a Hangutazók formációval érkezik.

És akkor kicsit részletesebben a tánckínálatról. Idén – mint azt fentebb már írtuk – feltűnnek a rituálisabb irányzatok, lesz hawaii és tahiti néptánc, és marad a Zumba is Kramarik Évivel. Ki lehet próbálni a rúdfitnesst, az akrojógát, az argentin tangót vagy Grecsó Zoltán táncművész óráján lehet hódolni a kortárs táncnak is.

Fotó: 24.hu / Bielik István

A fesztivál egyébként továbbra is családbarát, 14 év alatt ingyenes. Bónuszként nem kell otthon hagyni sem a kutyát, sem a macskát, vagy egyéb házi kedvencet, feltéve, ha jól nevelt. Ha felcsigáztuk, további részleteket  itt talál az Evernessről.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik