Élet-Stílus

Soha ne add fel!

A máltai Tribali zenekar a tavalyi Everness Fesztiválon hatalmas sikert aratott, ezért idén is elhívtuk őket Balatonakarattyára – hogy jobban megismerkedhess velük a fergeteges buli előtt, gyorsan kifaggattuk őket!

Ti hogyan határoznátok meg a Tribali zenei stílusát?

A zenekar minden tagja más és más zenei gyökerekkel rendelkezik, amelyek sokféle stílusirányzatot foglalnak magukba: ilyen a blues, a rock, a klasszikus zene, a reggae és a dance világa.  Ezeket a stílusokat egyesítjük és formáljuk világzenévé, szóval a mi stílusunk valójában egy világzenei fúzió.

Kik a Tribali tagjai? Kérlek, mondjatok magatokról pár dolgot!

A Tribali egy hattagú zenekar – Antoine dobol, perkázik, harmónikázik és hang drumon játszik,

Peter Paul dobol, djembén, akusztikus gitáron és hang drumon zenél, valamint vokálozik.

Adriano basszusgitározik, Andrewt gitáron és szitáron hallhatjátok játszani, Nik pedig didjeridoozik, illetve morchungát és ukulelét is gyakran szólaltat meg. Eliza pedig az énekesünk.

 

Rengeteg idő és gyakorlás lehet a csodaszép dallamok mögött – hogyan születik a zenétek?

 

Rendszeresen találkozunk a stúdiónkban, hogy új ötleteken dolgozzunk. Az új dalok néha jamelés alatt jönnek létre, máskor pedig egy-egy zenekari tag hozza el a saját ötletét – minden számnak megvan a maga érési folyamata és fejlődési ideje. Mindig keressük az új hangzásokat, ami ezt az egész folyamatot nagyon érdekessé teszi.

 

Milyen üzenetet szeretnétek a zenétekkel a világ és az emberek felé közvetíteni?

Próbálunk mindig pozitív, jó energiát átadni a zenénken keresztül. A célunk pedig az, hogy egyesítsük a különböző kultúrákból jövő embereket – mi a békét és szeretetet támogatjuk, ami az élő koncerteken éri el tetőpontját. A mottónkat („Soha ne add fel!”) dalba is öntöttük, amely azóta a legkedveltebb számunk lett azóta.

 

Melyik volt a legjobb koncertélményetek és miért?

 

Mindegyik előadásnak megvan a saját története és szerencsések vagyunk, mert fantasztikus élő koncerteket éltünk már meg. Nehéz egyet kiemelni, de az első fellépésünkre nagyon jól emlékszünk. Azon mutattuk be Tribali című lemezünket 2006-ban a Hagar Qim templomoknál, amelyek a világ legrégebbi templomai közé tartoznak. A koncerteken általában nagyon jól össze tudunk kapcsolódni a közönséggel, így mindegyik fellépés nagyon szép zenei élményt jelent mindannyiunk számára.

 

Eddig már négy lemezt adtatok ki Tribali (2006), The Elephants of Lanka (2009), Festa (2012) és Traveller (2013) címmel – azóta készültek új dalok?

 

Igen, folyamatosan írunk új dalokat, és szerencsére most már van elég anyagunk, hogy elkezdjük a következő lemez felvételeit.

 

Hallhatjuk majd ezeket a dalokat a magyar koncerten?

 

Természetesen! A magyar közönség újra hallhatja a legismertebb dalainkat, és persze az újakból is néhányat, sőt olyanokat is, amelyeket még sehol nem játszottunk ezelőtt.

 

Több nagy fesztiválon léptetek már fel Máltán, az Egyesült Királyságban, Németországban és Ausztráliában is – mindegyik út sok-sok új élménnyel gazdagíthatott benneteket. Milyen hatással vannak ezek az utazások rátok?

 

Nagyon szeretünk külföldön koncertezni. Mindig nyílik lehetőség arra,  hogy találkozzunk a helyiekkel, akiktől sokat tanulhatunk a kultúrájukról, szokásaikról. Jó példa erre Ausztrália, ahol a Blues & Roots fesztiválon már három alkalommal volt szerencsénk fellépni – találkozhattunk ausztrál őslakosokkal, ami nagyon inspiráló dolog volt számunkra. Az ilyen fesztiválok alatt ráadásul sok olyan remek művésszel is találkozhatunk, akiknek a munkásságát mi magunk is követjük.

 

Mit gondoltok az Everness Fesztivál koncepciójáról?

 

Már nagyon várjuk! Mi is szervezünk egyébként egy hasonló rendezvényt Earth Garden (Föld Kertje) néven Máltán. Nagyon tetszik, hogy sok család jön a fesztiválra, mert reméljük, hogy a gyerekeket is inspirálhatjuk a zenénkkel.

 

Készültök valamilyen meglepetéssel a fesztiválozóknak?

Megígérjük, hogy a közönség szuperül fog szórakozni! Az emberek a koncert aktív résztvevői lehetnek, ha beszállnak a közös éneklésbe és táncba, úgyhogy mi biztosak vagyunk benne, hogy az emberek szeretni fogják!

 

Bővebben az Everness Fesztiválról: www.everness.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik