Kultúra

Mészáros Márta: Kádárék még tudták, ki az a Jancsó, ma már ez sincs

A filmrendező egy videointerjúban kritizálta a magyar hatalmi elitet.

“Nem szeretik a kultúrát, nagyon kevés pénzt adnak kultúrára, kevés pénzt adnak a filmre

– mondta Mészáros Márta abban a videóinterjúban, amelyet a Transindex készített vele Kolozsváron.

A rendezőnőt azt követően beszélt a hazai hatalom és a kultúra viszonyáról, hogy életműdíjjal tüntették ki a jelenleg zajló erdélyi nemzetközi filmfesztiválon (Transilvania International Film Festival – TIFF).

Az segíti a filmet, hogy van egy kormányhoz közel tartozó ember, az Andy Vajna, akinek filmes múltja van, producer volt, kicsit ért a filmhez vagy nagyon ért a filmhez, tudja mi a jó film, és tudja nagyjából, hogy mit akar csinálni, de egyébként

– teszi hozzá Mészáros, aki szerint a mostani kultúrpolitikának is kellemetlen lenne, ha éppen ő nem kapna egy közepes összeget filmkészítésre.

A rendezőnő a Kádár-rendszert felidézve rámutatott, hogy anno Kádár János legalább tudta, hogy ki az a Jancsó Miklós, Esterházy Péter, vagy éppen Fábri Zoltán, és őket a külpolitika is számon tartotta.

Ma ez nincs. Ma egyetlenegy kultúrpolitikus se, nem is tudom, hogy vannak-e ilyenek, de soha egyetlen politikus nem említ meg egyetlen egy könyvet, egy filmet, egy színházat sem. Színházba nem is járnak, büszkén vállalják is, hogy nem járnak színházba. A foci, az létezik

– mondta Mészáros Márta.

Kiemelt kép: MTI Fotó/Mónus Márton

Ajánlott videó

Olvasói sztorik