Kultúra

Meghalt az Indiana Jones és a Titanic Oscar-díjas látványtervezője

A két aranyszoborral is kitüntetett Michael Ford 90 éves volt.

A Deadline számolt be róla, hogy elhunyt Michael Ford angol származású látvány- és díszlettervező, aki

pályafutása során olyan legendás alkotásokon dolgozott, mint a Star Wars: A Birodalom visszavág, Az elveszett frigyláda fosztogatói és a Titanic, amelyek közül az utóbbi kettőért 1982-ben és 1998-ban Oscar-díjjal tüntette ki az amerikai filmakadémia.Teljes nevén Michael Dickins Ford 1928-ban született és a londoni Goldsmiths College-ban szerzett illusztrátori képesítést. A filmiparban az 1960-as évektől dolgozott és 1999-ben vonult vissza.

A már említettek mellett olyan produkciók fűződnek a nevéhez, mint a Star Wars: A Jedi visszatér, a Visszatérés Óz földjére, az Ifjú Sherlock Holmes és a félelem piramisa, a Halálos rémületben, A Nap birodalma, a Perzselő szenvedélyek, A magányos ügynök, a Beverly Hills meghódítása, a Muppeték karácsonyi éneke, a Nostradamus, az Aranyszem és a Wing Commander – Az űrkommandó.

Az első Indiana Jones-film és a James Cameron rendezte Titanic mellett még kétszer jelölték Oscarra: A Birodalom visszavág és A Jedi visszatér látvány- és díszletterveiért, 1981-ben és 1984-ben.

Kiemelt kép: 20th Century Fox/Paramount Pictures

Ajánlott videó

Olvasói sztorik