Kultúra

Húszéves játékkonzollal is lehet Forma-1-et fotózni

Kiderült, mire elég egy GameBoy a pálya szélén.

A szabadidejében csodás fotókat készítő ausztrál dizájner, az épp Sanghajban élő Tim Binnion Instagram-oldalán csodás, Kínában készült drónfelvételek és utcai fotók követik egymást – mindezért már önmagában megérdemli, hogy az óriási ország iránt érdeklődők azonnal követni kezdjék a munkáit, legújabb projektje azonban nem csak ország, hanem a Forma-1 és a fotózás kedvelői számára is érdekes, hiszen a jókora teleobjektívvel megspékelt fényképezőgépe helyett egy húszéves kézi játékkonzollal látogatott ki a sanghaji futamra.

Na de hogyan készítene képeket egy, az első, értékelhető felbontású kamerával rendelkező telefonokat hosszú évekkel megelőző játékgép? – tehetjük fel a kérdést. A válaszért egészen 1998-ig kell visszatekintenünk, a Nintendo ugyanis ekkor kezdte gyártani a kilencvenes évekbeli gyerekek Szent Gráljának számító Game Boy fényképezős kiegészítőjét, a Game Boy Camerát.

Fotó: Wikimedia Commons

 

A négy éven át gyártott, a világ akkor legkisebb digitális fényképezőgépének számító eszköz 128×112 pixeles, fekete-fehér (négy árnyalatos) képeket tudott készíteni, melyeket a szintén külön megvásárolható Game Boy Printerrel lehetett hőpapírra nyomtatni.

A felszerelés / fotó: reddit

A pálya hajtűkanyarjánál készült képek a várakozásokkal ellentétben tökéletesen élvezhetők lettek, bár Binnion egy apró cselhez is folyamodott: az egyik legnagyobb kínai webáruházból, a Taobaóról rendelt egy filléres, okostelefonokra csiptethető teleobjektívet, hogy a fényképezendő autók jól látsszanak a tribünről készült képeken. A csatlakoztatást egy saját tervezésű, 3D-nyomtatott adapterrel oldotta meg, a mindössze harminc képet tárolni képes GameBoy memóriáját pedig egy csatlakoztatható SD-kártyával toldotta meg.

A bevetésre kész rendszer / fotó: reddit

A 0,016 megapixeles képek az elmúlt napokban bejárták a világot, most pedig mi is bemutatjuk a legjobban sikerült darabokat, melyek épp úgy néznek ki, mintha egy kilencvenes évekbeli játékkal játszanánk:

Fotók: reddit

Ajánlott videó

Olvasói sztorik