Kultúra

John Malkovich vezette a róla szóló kiállítást a Műcsarnokban

Önálló estjét megtartani érkezett, de ha már itt volt, gyorsan körbefutott a Malkovich Malkovich Malkovich című fotókiállításon.

John Malkovich tartott kisebb tárlatvezetést kedden a Műcsarnokban, Sandro Miller Malkovich Malkovich Malkovich – Tisztelet a kamera mestereinek című kiállításán (a fotóssal mi is beszélgettünk, lásd alant). A színész a mai, Budapest Kongresszusi Központban rendezett Report on the Blind című önálló estjére érkezett, de azért időt szakított arra is, hogy megnézze, és a sajtónak is megmutassa a fotósorozatot, melynek képein a fotós Sandro Miller John Malkovich-csal újrajátssza, újrarendezi a fotótörténet ikonikus képeit: egyebek mellett Mick Jagger, Che Guevara, Marilyn Monroe, Abraham Lincoln, Simone de Beauvoir, Albert Einstein, Salvador Dalí és John Lennon legendás fotóit kreálták újra.

Malkovich tényleg elhitte, hogy ő Marilyn Monroe
Interjú Sandro Millerrel, aki újrajátszatta Malkovich-csal a fotózás történetét.

John Malkovich 1992 óta dolgozik együtt Sandro Millerrel, aki rendszerint előre megküldi neki azokat a képeket, amelyek feldolgozását aztán közösen elkészítik. Malkovich ez után megkeresi a fényképeken a nehézségeket az ábrázolt figura megszemélyesítésében, majd memorizálja a fotót. Mindez azonban nem rajta múlik, és nem is csak Milleren: a teljes csapat, a berendezők, sminkesek és fodrászok szerepe is fontos, a képeket ugyanis utólag a fotós nem manipulálja, így a háttérnek, hajnak, sminknek már az exponáláskor tökéletesnek kell lennie. Így bújhat Malkovich olyanok bőrébe, akikre még csak nem is hasonlít.

MTI Fotó: Balogh Zoltán
MTI Fotó: Balogh Zoltán

A színész az MTI-nek elmondta: nem modellkedés, és nem is színészetnek ez a projekt, sokkal inkább hasonlít a festészetre, neki pedig kiváló megfigyelési gyakorlat. A fotósorozatból legjobban Diane Arbus ikerlányait szereti, a legnehezebben pedig Bette Davist tudta megszemélyesíteni a színésznő hatalmas szemei és a Victor Skrebneski által készített portréján látható cigarettafüst miatt. Könnyebb dolga volt viszont Andy Warhollal, Hemingwayjel, Einsteinnel és Marilyn Monroe-val.

A Műcsarnok kiállítását már több mint 12 ezren látták, ez a szám még jócskán nőni fog a június 3-i zárásig.

MTI Fotó: Balogh Zoltán
MTI Fotó: Balogh Zoltán
MTI Fotó: Balogh Zoltán

Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik