Kultúra

Rekordot döntött a videó, amiről az elmúlt napokban az egész világ beszél

Donald 'Childish Gambino' Glover új videóját az is látta, aki korábban azt sem tudta, kit vagy mit is jelent ez a név. Rekord is lett belőle.

Május 5-én került fel a YouTube-ra Donald Glover, az Atlantával Golden Globe-ot nyert író-rendező-zenész-színész popzenei alteregója, Childish Gambino This Is America című videója, az azóta eltelt tíz napban pedig mindenki meg van őrülve érte, néhányan zene- és kultúrtörténelmet kiáltanak, és általában nincs az a társadalomkritikus Facebook-felhasználó, aki ne látta volna,  vagy osztotta volna meg.

Értelmetlen mészárlás és erőszak, de csak a táncra figyelünk
Donald Glover nevét lassan az egész világ megismerheti. Olyan klipet készített, amit napok óta elemez az internet, egyszerre szórakoztat, és hívja fel a figyelmet a rasszizmusra. De ez még csak a kezdet, Hollywood felkészülhet.

A klip kulturális, politikai és közéleti hatásosságát most egy számadat húzza alá: egy hét alatt nyolcvanöt és fél millióan látták, ezzel a This Is America lett a YouTube idei legerősebb első heti nézettséget hozó videója. A számok persze azóta is nőnek: már 112 millió megtekintésnél jár, ezzel pedig jelenleg az ötödik leggyorsabban százmilliós nézettség fölé jutott videó a YouTube történetében, emellett tizenegy országban – köztük az USA-ban, az Egyesült Királyásgban és Ausztráliában – vezeti a YouTube zenei toplistáját.

Ez még nem minden, aminek Donald Glover örülhet: amellett, hogy a dalokat óriási online érdeklődés övezi, az emberek a pénzt sem sajnálják rá. Glover Saturday Night Live-beli előadásának és az ezzel egy időben bemutatott klipnek köszönhetően általában meglódult a Childish Gambino-projekt szekere: három korábbi album újra felkúszott a Billboard top 200-as listájára. Érthető módon, ugyanis a korábbi kétezer körüli eladott példányszámról tizenegyezer példányra, azaz több mint 400 (!) százalékkal megugrottak a Childish Gambino-albumok amerikai eladásai. Mindezt úgy, hogy ezen albumok egyikén sem szerepel a This Is America, az majd csak a készülő új lemezen lesz hallható.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik