Kultúra

Meghalt Tom Wolfe

A Hiúságok máglyájának szerzője 87 éves volt.

Egy manhattani kórházban, életének 87. évében meghalt Tom Wolfe újságíró és regényszerző, a Hiúságok máglyája írója. Egy fertőzés miatt került kórházba, ahol hétfőn hunyt el.

A Guardian nekrológjában azt írja, Wolfe úttörője volt a New Journalism-nak irodalmi érzékével és azzal, hogy írásainak maga is szereplője volt. 1973-as, The New Journalism című esszégyűjteménye olyan szerzőkkel került egy polcra, mint Truman Capote, Joan Didion vagy Hunter S. Thompson. Sajátos, satutation reportingnak elnevezett módszere volt, hogy alanyait olyan hosszú ideig követte, amíg kitárulkoztak előtte.

Nemcsak egyedien színes történeteiről volt ismert, hanem eleganciájáról is, háromrészes fehér öltönyt hordott, saját maga szerint úgy nézett ki benne, mint egy ember a Marsról, aki semmiről nem tud, de rendkívül kíváncsi.

Az 1931-ben, Virginiában született Wolfe az egyetem után rögtön újságírói pályára lépett, Massachusettsben a Springfield Unionnál kezdett dolgozni. Azután Washingtonba, majd New Yorkba ment, 1962-ben a The New York Herald Tribune-nél kezdett dolgozni. Ezután már nem hagyta el a várost, ott telepedett le feleségével, Sheilával és két gyermekükkel.

Első regényét, a Hiúságok máglyáját 1987-ben adták ki.

(Fotó:  Europress / AFP / Getty Images / Fernando Leon)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik