Kultúra

Majdem Quentin Tarantino rendezte A Gyűrűk Urát

Egy angol filmes író, Ian Nathan legújabb könyvéből, az Anything You Can Imagine: Peter Jackson & The Making of Middle-Earth-ből (Amit csak el tudsz képzelni: Peter Jackson és Középfölde megteremtése) derül ki, hogy az azóta bebukott hollywoodi producer, Harvey Weinstein szíve szerint elkaszálta volna a trilógiát. Weinstein arra próbálta rávenni a rendező Peter Jacksont, hogy a három film több mint kilenc órája helyett egy filmbe és két órába sűrítse bele Frodo (Elijah Wood) és a gyűrű történetét. A producer gyakorlatilag ultimátumot adott a rendezőnek, megfenyegette, hogy ellenkező esetben lecseréli John Maddenre, a Szerelmes Shakespeare rendezőjére, vagy Quentin Tarantinóra.

Hollywoodot térdre kényszerítette a zaklatási botrány, és a magyar színészvilág is kezd felébredni
Idővonalon szedtük össze a legfontosabb eseményeket, mivel lassan követhetetlen hogyan jutottunk el Harvey Weinsteintől és Marton Lászlótól Kevin Spacey-ig vagy éppen Kerényi Miklós Gáborig és Dustin Hoffmanig.

Harvey Weinsteinnek anyagi okai voltak, mivel úgy gondolta, hogy Jackson 12 millió dollárt költött el két film forgatókönyvének fejlesztésére.

Harvey úgy volt vele, vagy megteszed, vagy nem, és akkor mehetsz. Nekem pedig itt van Quentin, hogy megrendezze.

– nyilatkozta Nathannek Ken Kamins producer, Weinstein kollégája.

Peter Jackson arra is visszaemlékezett, hogy 1998 júniusában a Miramax fejlesztési igazgatójától, Jack Lechnertől kapott egy üzenetet, miszerint keményebb lépéseket kell tennie, hogy a sztorit egy filmben mutassa be. Erre A Gyűrűk Ura-trilógia rendezője közölte, hogy sem ő, sem Fran Walsh – a film egyik forgatókönyvírója és producere – nem hajlandóak a fentiek szerint adaptálni J.R.R. Tolkien könyvét. Végül Kamins rávette Harvey Weinsteint, hogy a Miramax helyett adják el a filmtervet a New Line Cinemának, a három film pedig elkészült.

Ezen kívül Peter Jackson arról is felvilágosította az olvasókat, hogy Weinstein nyomására mondott le két színésznőről is a casting után. Ashley Judd és Mira Sorvino is szerepet kaptak volna A Gyűrűk Urában, de végül a Miramax aláásta a szerződésüket. Jackson hangsúlyozta, hogy akkor még nem volt okuk kételkedni Weinsteinék szavában – azt mondták, hogy a színésznőkkel lehetetlen együtt dolgozni –, de ma már tudja, hogy félrevezették. Ja, és azt se felejtsük el, hogy a trilógia majdnem három milliárd dollárt hozott a konyhára.

(MTI/Guardian)

Kiemelt kép: Jerod Harris/Getty Images for Variety

Ajánlott videó

Olvasói sztorik