Kultúra

Az új Hollywood Kínában van

Egészen pontosan a Kína keleti részén fekvő Csingtaóban egy ötszáz focipályányi területen, harminc stúdióban lehet mostantól forgatni. Az MTI tudósítása szerint azonban itt még nincs vége az építkezésnek, ugyanis további tíz stúdiót terveznek.

A beruházás mintegy 50 milliárd jüanból épült, ami hozzávetőlegesen 6,5 milliárd eurót, azaz több mint kétezer milliárd forintot takar. A Qiangdao Movie Metropolis területén nem csak stúdiók kaptak helyet, az építtető, Wang Jianlin iskolát, kórházat, luxushoteleket, jachtklubot, bevásárlóközpontot, szabadidőparkot és korcsolyapályát is felhúzott Ázsia legnagyobb mozijával együtt. A Wanda vállalatcsoport egyértelmű célja, hogy komoly konkurenciát jelentsenek Hollywoodnak. A cél nem kivitelezhetetlen, elvégre a tavalyi év jegyeladásai alapján a kínai piac lenyomja az amerikait. Annak ellenére, hogy az USA és Kanada 22 éves negatív csúcsot döntött meg a jegypénztáraknál, rekordösszeg gyűlt össze végül 2017-ben, 40,6 milliárd dollár, ehhez pedig Kína majdnem 8 milliárd dollárral járult hozzá.

A 376 hektáros projekt 2013-as bemutatóján még olyan sztárok adták a nevüket a létesítményhez, mint Leonardo DiCaprio, Nicole Kidman vagy a már kegyvesztett Harvey Weinstein. A hivatalos megnyitón viszont már nem vonultak fel nemzetközi sztárok, pedig nem lehet figyelmen kívül hagyni a kínai piacot, komoly blockbusterek sorsa is eldőlhet Ázsiában.

Most akkor bukás Az utolsó Jedik vagy sem?
Ha a számokat nézzük, 2017 legjobban sikerült filmje, de a Star Wars-univerzumban ez önmagában nem elég, Kínában ráadásul elkaszálták a filmet.

Kiemelt kép: Wang Jianlin, az építtető vállalat elnöke látható a képen. Joe Scarnici / WireImage / Getty Images

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik