Kultúra a világ egy fura hely

A norvég fjordok közt született meg a világ legszebb nyilvános vécéje

Az üvegből és nyersbetonból készült építményben elmélkedés közben akár a hófödte csúcsokban és az északi fényben is gyönyörködhetnénk.

Napi rendszerességgel bukkannak fel a világ különböző részein a modern építészet új csodái, de egyik ország sem képes olyan csodás látképekben elhelyezni a műveit, mint a skandináv államok, ahol kopár hegyek, festői fjordok, vagy épp lehetetlenül zöld mezők közepén emelkednek az apró kabinok, sportlétesítmények (mint az új oslói jégcsarnok), vagy épp a derékszögű vonalzó kreatív módon való használatával született lakótömbök.

A zsenialitás mellett néha felszínre tör persze az északaiak abszurd humora, a két tulajdonság találkozása pedig egyszerre szürreális, funkcionális és érthetetlen épületeket szül. Ennek a furcsa keveredésnek a legújabb példája a Norvégia töredezett partvidéke mentén, Gildeskål közelében lévő pihenőhely, melynek nyilvános mosdója

kétségkívül a világ legfestőibb helyen fekvő trónját rejti.

A márványból faragott padok közt álló, hullámformát utánzó minimalista épület éjjel világító üvegfalával tökéletesen illik a tájba, nappal pedig lenyűgöző kilátás nyílik belőle – itt helyet foglalva némi szerencsével nem csak a fjordokat, de az északi fényt is élvezhetjük.

Az Ureddplassen néven ismert pihenőhely nevét a második világháború alatt elsüllyedt, negyvenkét emberéletet kioltó Uredd (=Rettenthetetlen) tengeralattjáróról kapta, melynek emlékműve a padok közelében áll.

Fotó: Statens Vegvesen/Lars Grimsby, az Atlas Obscura nyomán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik