Kultúra

35 év után megnyit az első nyilvános mozi Szaúd-Arábiában, egyből egy szuperhősfilmmel

A Fekete párduc történelmet ír. Nem ám holmi szimpla bevételi rekorddal, annál sokkal komolyabb dologról van szó.

 

A Marvel és a Fekete párduc újra beírja magát az egyetemes kultúrtörténetbe, ezúttal azzal a nem elhanyagolható ténnyel, hogy a harmincöt év után megnyíló első nyilvános szaúdi mozi bizony épp T’Challa és társai történetét tűzi műsorára. Persze nem ám úgy nyersen: a történelmi vetítésen, melyet Rijádban tartanak április 18-án este 9-kor, a film egy negyven másodperccel rövidebb verziója kerül vászonra – ennyit vágtak ki ugyanis a helyi cenzorok.

Hatszáz néző lehet ott a vetítésen, mely harmincöt év után az első nyilvános mozis filmvetítés lesz Szaúd-Arábiában. Hogy ráadásul pont egy nem csak származásában, de jellegében is amerikai blockbuster lesz a film, ami új korszakot nyit a szaúdiak életében, kétségkívül jelez bizonyos kulturális változásokat. Szaúd-Arábia decemberben oldotta fel a mozikat a három és fél évtizedes tiltás alól.

Awwad Alawwad miniszter, aki annak idején bejelentette a tiltás feloldását, elvileg maga is ott lesz a vetítésen, az AMC Entertainment vezérigazgatójával, Adam Aronnal együtt, az AMC nyerte el ugyanis a jogot, hogy mozikat nyithasson a királyságban, az ő felügyeletük alá tartozik a most nyíló rijádi mozi is, az első abból a 350-ból, amit nyitni terveznek az országban 2030-ig. Az eseményen részt vesz számos diplomata és filmipari fejes, a Fekete párduc szereplői és más hollywoodi színészek ugyanakkor egyelőre nem jelezték részvételüket. Az esemény nem is a megszokott menetrend szerint megy majd le, az eseményt természetesen ima nyitja, majd marad némi idő a networkingre és társaira, ezt a szalag átvágásával kezdődő avatóünnepség követi.

Egyelőre nem tudni, hogy a moziban szeparálják-e majd a férfiakat és a nőket, elképzelhető, hogy nem, ugyanis a törvények nemrégiben lazítottak a nem egy családba tartozó férfiak és nők társas érintkezésének szabályain. A cenzúra kérdése is felmerült, ám egyelőre mindössze 40 másodpercnyi kivágott jelenetről szól a fáma, hogy mik ezek, azt nem tudni, ám nagy eséllyel ugyanazok, amelyeket mindenhol kivágtak a régióban túl sok meztelenség és hasonlók miatt.

Akárhogy is, már a mozik engedélyezése is óriási öröm a harminckétmilliós ország lakói körében, pláne, hogy nagyon fiatal népességű országról beszélünk: a lakosság 70%-a harminc éven aluli. Ugyanakkor persze vannak tiltakozók is, főként amiatt, hogy a szerdai eseményről, a számos VIP miatt kiszorultak az átlagemberek, a tulajdonképpeni közönség. Mások a Fekete párduc helyett jobban örültek volna, ha az első helyi moziba valami helyi alkotást vetítettek volna nyitásként. Akárhogy is, a szaúdiak nyitása egyértelmű, a frissen létrehozott Szaúdi Filmtanács ott lesz már Cannes-ban is, az ország saját pavilont is visz, ahol szaúdi rövidfilmeket nézhetnek majd az érdeklődők, és nagy eséllyel bejelentenek egy komolyabb filmes pénzalapot is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik