Kultúra

Magyar mozikban is nézhetjük az idei Arany Medve-díjast

Négy filmet is bemutatnak itthon az idei Berlinale versenyporgramjából.

A 68. Berlinalén Arany Medvével és a legjobb elsőfilm díjával jutalmazott román dráma, a Ne érints meg!, a zsűri nagydíja Ezüst Medve-díját elnyert Arc, az ökumenikus zsűri különdíját megkapó Utoya, július 22.,  továbbá a versenyprogramban szereplő Tranzit is a magyar mozikba kerül ősszel a Vertigo Média forgalmazásában.

A román Adina Pintilie elsőfilmje volt a fesztivál egyik legnagyobb szenzációja. A Ne érints meg! főszereplője egy ötvenes éveiben járó angol nő, aki retteg az intimitástól, s fóbiája leküzdésében, valamint szexualitása felfedezésében terapeuták és furcsa idegenek segítik. November 22-én kerül a magyar mozikba.

Az Arc az Ezüst Medve-díját kapta meg. Malgorzata Szumowska megtörtént eseményeket feldolgozó filmjében egy hatalmas Krisztus-szobor építése során balesetet szenved egy férfi, akinek eltorzul az arca a sérülése során. Mindez új társadalmi státuszba helyezi a helyi kisközösség tagját, ami nem marad drámai következmények nélkül. Az Arcot november 15-én mutatják be.

Megtörtént eseményeket dolgoz fel az Utoya, július 22. is, amely Anders Behring Breivik 2011. július 22-i tömeggyilkosságát az Utoya nyári táborban egy fiktív karakter szemén keresztül mutatja be. A támadás másfél órája valós időben, vágás nélkül pereg a vásznon, s teszi szinte elviselhetetlenül átélhetővé a modern Norvégia történetének legrémesebb napját. Az ökumenikus zsűri különdíját megkapó film hazai premierje szeptember 27-én lesz.

Rendhagyó módon mesél el egy rendhagyó történetet a Tranzit is. Christian Petzold a Barbara és a Phoenix bár sikere után ezúttal napjaink tárgyi környezetében mesél a második világháborúról, s számol be egy férfiről, aki a nácik elől menekülve a túlélés érdekében egy halott ember identitását veszi fel. Mielőtt egy Amerikába induló hajón elhagyná Európát, találkozik a halott férfi feleségével, s mindez megváltoztatja addigi terveit. Bemutató: október 11.

Borítókép: Vertigo Média

Ajánlott videó

Olvasói sztorik