Kultúra
Fotó: Bielik István/24.hu

A falu, amelyik mézből épített iskolát magának

Jankovics Márton
Jankovics Márton

újságíró. 2018. 04. 02. 16:00

A kilátástalanság helyett igazi kis földi édenkertbe csöppentünk a borsodi Göncruszkán. A helyi reformátusok nem vártak az államra: iskolát és óvodát hoztak létre, saját kezűleg újították fel a templomukat, méhészkednek, hamarosan pedig éttermük is nyílik. A fejlesztéseket az eladott mézből fedezték, ami nemcsak hasznos, de rettentő finom is.
Korábban a témában:

 Van egy ilyen álmom, hogy ha egy roma és egy nem roma gyerek együtt játszik, akkor felnőttként is képesek lesznek egymással beszélni, anélkül, hogy folyamatosan a másik anyját szidnák. Mi ebben nagyon hiszünk

– mondja Sohajda Levente, aki kezdő lelkészként nem gondolta volna, hogy egyszer iskolát alapít majd. Igaz, azt sem, hogy jól menő méhészete lesz, ami ezt lehetővé teszi számára; az élet mégis úgy hozta, hogy mindkettő megesett vele és az általa vezetett apró gyülekezettel. Miközben erről mesél, a mellettünk felállított ping-pong asztalnál roma-magyar gyerektársaság forgózik lelkesen, mintha csak illusztrálni akarnák a lelkész mondatait az integrált nevelés fontosságáról.

Fotó: Bielik István/24.hu
Fotó: Bielik István/24.hu

Sohajda 2004-ben költözött családjával a szlovák határhoz közeli, 670 lakosú Göncruszkára, ahol nem sokkal később megszűnt az állami oktatás. Ez sajnos korántsem egyedi eset a tömeges elvándorlás és magas munkanélküliség által egyszerre sújtott északkelet-magyarországi kistelepüléseken. Az viszont már nagyon is, hogy a helyi református gyülekezet nem törődött bele tétlenül a lassú leépülésbe: nyolc éve átvették az államtól az üresen maradt épületet, és 16 diákkal újranyitották benne az iskolát. Ma már több mint 170 gyerek tanul itt, csaknem húsz településről járnak be. Az anyagi és családi hátterük nagyon különböző, itt mégis igyekeznek közösséget kovácsolni belőlük.

Fotó: Bielik István/24.hu
Fotó: Bielik István/24.hu

Adidas vagy Adios?

Van, aki jó körülmények közül, más pedig a legdurvább mélyszegénységből érkezik, a kapun belépve viszont mindenki egyenlővé válik. Ezt jelképezi az iskolai egyenköpeny is.

Ne az adja a gyerekek értékét, hogy Adidas, vagy Adios melegítő van rajtuk

– mondja a lelkész, aki ugyan nem tanít, de állandóan jelen van az iskola életében, és kisebb tragédiaként élné meg, ha nem tudná valamelyik gyerek nevét. Szerinte ez a minimum, ha valaki ezt tényleg küldetésként fogja fel, nem pedig csak büszkélkedni akar azzal, hogy van egy iskolája. Mert akkor persze bőven elég az igazgató nevét megjegyezni.

Fotó: Bielik István/24.hu
Fotó: Bielik István/24.hu

Ahogy a kihívás, úgy a módszerek sem hagyományosak. A zeneoktatásra például nagy hangsúlyt fektetnek, állami iskolákon edződött tekintetem pedig hamar megakad az osztálytermek hátuljában párnákkal és pokrócokkal berendezett kis kuckókon. Mint kiderül, ez a „beszélgető sarok”, ahova félre lehet vonulni, ha valaki kicsit gondolkodni akar, el szeretné mesélni, mi esett rosszul aznap, vagy esetleg bocsánatot akar kérni valakitől. De az egész iskola láthatóan úgy van berendezve, mint egy nagy nappali, hogy minden gyerek – különösen a nevelőszülőktől érkezők – úgy érezze: ez az otthonuk, ahol nemcsak oktatják, de haza is várják őket.

Fotó: Bielik István/24.hu
Fotó: Bielik István/24.hu

A közösségi szellem persze nem csak a diákokra vonatkozik. A jelképes igazgatói iroda például nem több egy folyosóra kitett asztalnál, ami körül a szünetben rohangálnak a gyerekek, és bármikor odaléphetnek az igazgató úrhoz. A tanári kar alapvető hitvallása, hogy szabadság és felelősség kéz a kézben jár. Bárki felveheti a szünetben a drága Fender gitárt, de úgy kell használnia, hogy azon még egy év múlva is lehessen játszani. A laptopok is katonás rendben sorakoznak a fal mellett, mint kiderül, mindegyiknek megvan a felelőse. Sohajda szerint a pedagógia legnagyobb küldetése épp az, hogy a megértessük a gyerekekkel:

Szabadok vagyunk, de ez nem abban merül ki, hogy tönkretesszük a világunkat, inkább abban, hogy műveljük és őrizzük. Van tehát egy ilyen bibliai alapvetés, miszerint a világ ökológiai és társadalmi értelemben is ránk van bízva.

Nehéz nemet mondani

A beiskolázásánál mindig figyelnek arra, hogy kerüljön az osztályba telepi környezetből érkező gyerek, fogyatékkal élő, és olyan is, aki a nevelőszülői hálózatból jön. Az arányok ugyanis nagyon fontosak. Mindezt nem maguktól találták ki, az iskola alapítása előtt hosszan tanulmányoztak iskolákat olyan európai térségekben, amelyek hasonló kihívásokkal küzdenek. Jártak például Palermóban, ahol egy református közösség utcagyerekeket és a partra szálló menekültek gyerekeit kezdte el tanítani a helyi diákokkal együtt, már jóval azelőtt, hogy a migrációs válság berobbant volna a közvéleménybe, és a hisztériakeltés fő alapanyagává lépett volna elő. A palermóiaktól sok mindent lestek el, de Németországban és Svájcban látott módszereket is átvettek, hogy adaptálják őket a helyi igényekre. Az egyik általános tanulság az volt, hogy az integráció főleg kis csoportokban működik, egy bizonyos létszám fölött ugyanis gyakran kezelhetetlenné válik a helyzet.

Fotó: Bielik István/24.hu
Fotó: Bielik István/24.hu

Legalábbis ez az elmélet, a gyakorlatban azonban sokszor nehéz nemet mondani. Így megesik, hogy a szigorúan kijelölt 15-ről menet közben csaknem duplájára duzzad az osztálylétszám. „Ha azzal keres meg egy anyuka, hogy a férje alkoholista és verte őket, ezért hazaköltözött a gyerekkel Budapestről, nem fogom elküldeni azzal a szöveggel, hogy betelt a keret. Ahogy azt az anyát sem, aki kétségbeesetten fordul hozzám, mert az enyhe fogyatékkal élő gyerekét nem veszik fel az állami iskolába, mondván: túl sok macerával jár” – mondja Sohajda, aki szerint amúgy is fontos lenne belátni, hogy a fogyatékkal élők bevonásával az egész közösség gazdagodik.

Nem mi segítünk rajta, hanem ő segít rajtunk, azzal, hogy nyitottságra, empátiára és alázatra tanít minket.

Fotó: Bielik István/24.hu
Fotó: Bielik István/24.hu

Sok csecsemőt temetnek

Persze egy mélyszegénységben nevelődő gyerek életében sok lehetőség lezárulhat, mire az iskolába kerül. Ezért igyekeznek már a kezdetektől jelen lenni és kapcsolatot teremteni a környékbeli családokkal. Saját óvodát tartanak fent, és van egy gyerekmissziójuk a legnehezebb roma környezetben, ahol elemi szocializációs hiányokat próbálnak enyhíteni.

Délelőttönként az anyukák jöhetnek a kisgyerekükkel, és egy óvónő olyanokra próbálja tanítani őket, hogyan kell játszani, milyen egyszerű ételeket lehet készíteni, ha csak krumplira van pénzünk, hogy tudják beosztani a pénzt, és milyen alapvető egészségügyi dolgokra kell odafigyelni egy kisbabánál.

Fotó: Bielik István/24.hu
Fotó: Bielik István/24.hu

„Egyszerű, de létfontosságú témák, mert nagyon sok csecsemőt temetünk. A tragédia sokszor tudatlanságból fakad, és elkerülhető lenne” – mondja Sohajda, aki szerint ebben a társadalmi közegben bevett minta, hogy gyerek szül gyereket.

Márpedig egy 13 éves anyukától és egy 15 éves apukától alig várható el, hogy felkészülten várják a szülői létet.

Elsősorban nekik próbálnak támaszt és ismerteket nyújtani a Menedékházban, délutánonként pedig az oktatási rendszerből kieső fiataloknak segítenek pótolni az elemi készségeket, mint például az írás, olvasás. A képzettebb és mobilisabb fiatalok közben tömegesen vándorolnak el a térségből, ami elég sivár jövőképet vetít előre. Sohajdáék is küszködnek a leépülő lehetőségekkel, egyre távolabbról kell tanárokat és szakembereket utaztatniuk, hogy a lehetőségek széles tárháza megmaradjon az iskolában. A krónikus tanárhiány nem Budapesten, hanem épp a legtöbb kihívással küszködő térségekben jelenik meg először.

Fotó: Bielik István/24.hu
Fotó: Bielik István/24.hu

Oktató híján állt le a lovas oktatás, és a zenei képzést sem könnyű elintézni: rézfúvós tanárt például már csak 60 kilométerre találni, ha pedig ő egyszer nyugdíjba megy, végképp nem lesz kivel pótolni. Akkor majd száz kilométerről kell ingáznia valakinek. Sok fiatal szülő nem is maga miatt kötözik el, hanem mert nem találnak normális óvodát, iskolát a gyereküknek. Ezen is próbálnak változtatni a maguk korlátozott eszközeivel, és a lelkész szerint Göncruszkán tapasztalható is némi betelepülés az utóbbi években.

Akár egy tankot is elbírna

A fejlődés amúgy folyamatos: az óvoda és az iskola is épp új épületszárnnyal bővül, készül új osztályterem, asztalosműhely, kiskonyha, sószoba, gyógypedagógiai tér, és tervbe van véve egy rendes tornaterem is. Amit csak tud, közösségi munkában végez el az alig 60 fős gyülekezet, és a nyári szünetek jó részét a tanári kar is felújítással és építkezéssel tölti. Ha pedig válsághelyzet áll elő, a tizenkét férfiból álló tanács, a presbitérium is aktivizálja magát. Az iskola főlépcsőjének építését például profi kivitelezőre bízták volna, aki az utolsó pillanatban hagyta cserben őket. A tanév megkezdéséhez viszont mindenképp szükségük volt az emeletre, így nem maradt más választás: lerendelték a vasanyagot, és egy hét alatt megépítették maguk.

Fotó: Bielik István/24.hu
Fotó: Bielik István/24.hu

Mivel életük első lépcsője volt, persze sokszorosan túlbiztosították a szerkezetet, így most akár egy tank is gond nélkül közlekedhetne rajta, nemhogy pár gyerek.

De bármerre nézünk, mindenhol az ő kezük nyomát látjuk. A szép, rusztikus fajátszótereket például Kálmán, a tornatanár vezényletével építették, aki megszállott hobbiasztalos. Mikor tehát épp nem a huszárugrást vagy a tigrisbukfencet felügyeli, valamilyen famunkán dolgozik az épület körül. A tornaórára bekukkantva, épp a Tankcsapda egyik káromkodásmentes dala, az Alföldi gyerek szólt, és még a tiszteletes sem úszta meg: a gyerekek unszolására be kellett mutatnia egy huszárugrást, mosolyogva hallgatva aztán végig a harmadikosokból összeállt zsűri szakmai észrevételeit, milyen magasra is kellett volna emelnie a lábát ugrás közben.

Fotó: Bielik István/24.hu
Fotó: Bielik István/24.hu

Mihez kezdjünk a méhekkel?

Az igazán döbbenetes rész, hogy a fejlesztések túlnyomó részét nem állami vagy EU-s pályázatokból fedezik, hanem a mézből. A gyülekezet ugyanis saját méhészetet tart fent, amelyből évente tizenötezer üveg első osztályú méz készül. Persze ebben sem volt semmi tervszerű, az egész véletlenek sorozatának – akarom mondani, a sorsnak – köszönhető. Apja váratlan halála után, Sohajda megörökölte a 26 méhcsaládot.

Fotó: Bielik István/24.hu
Fotó: Bielik István/24.hu

Kegyeleti okokból nem akart őket eladni, viszont fogalma sem volt, mihez kezdjen velük, a szomszédok pedig már panaszkodtak a kertjükben kalandozó rajokra.

Végül a gyülekezetnek adta, hogy majd közösen kitanulják, a mézet meg szépen elosztogatják a nagycsaládosok és idősek között – vitamin helyett jó lesz. Volt azonban egy kis bökkenő: első évben azonban rögtön akkora lett a termés, hogy nem tudtak vele mit csinálni. Kénytelenek voltak eladni a fölösleget, ebből a pénzből fedezték az első ösztöndíjprogramot, szerveztek gyerektábort, és először a sulit sem egyházi, csak méhészeti iskolaként tudták elindítani. Teljesen érthető, hogy a legjobb társadalmi és kreatív kezdeményezéseket versenyeztető Highlihts of Hungary nekik ítélte meg az idei kurátori díjat. 

Fotó: Bielik István/24.hu
Fotó: Bielik István/24.hu

A szerves építkezés azóta is tart, és nagy léptekkel haladnak a teljes önellátás felé: ősszel megnyílik Tejjel-mézzel néven szociális éttermük is, ahol a segédlelkész viszi majd a konyhát, a gyülekezet biokertészetére és persze a mézre alapozva. Ezzel nemcsak az iskolai étkeztetést vennék saját kezükbe, de a magányra ítélt időseknek is élményt akarnak nyújtani a mindennapi közös ebéddel.

Szerintem nem kell nagy pszichológusnak lenni annak belátásához, hogy egyedül enni siralmas dolog. Az életminőséget nagy mértékben határozza meg a közös étkezés. Azt szeretnénk, hogy ez a napjuk fénypontja legyen

– mondja Sohajda, miközben már a parókia udvarán lévő üzemben nézegetjük a gépeket. A méheket is meglátogatjuk a szántóföld közepén: ezen a hűvös tavaszi napon is szorgoskodnak, bár, védőfelszerelés híján, csak tisztes távolságból ismerkedünk velük. Az általuk gyűjtögetett méz ritka eljárással, hidegen pergetve készül, és kerül az üvegbe. Az első kiskanál után pedig egyértelmű, hogy tényleg óriási a minőségi különbség az átlagos mézekhez képest. Mégsem piaci alapon értékesítik, hanem egy különös keresztény-kapitalista rendszerben, ami valahogy így fest:

Fotó: Bielik István/24.hu
Fotó: Bielik István/24.hu

A 15 ezer üveg legnagyobb része külföldi testvérgyülekezetekhez megy. Ára nincs, mindenki annyit ad érte, amennyit akar. Ők szétosztják maguk között, és mindenki kap egy csekket az ottani közösség bankszámlájával. Kint gyűjtik a pénzt, mikor pedig a göncruszkaiak elérkeznek oda, hogy ki kell fizetniük egy beruházást, Sohajda küld egy köremailt: „Így állunk, ennyire van szükség, hogy állnak a számláink?”

Mindent az államtól várunk

Nem a világrendet akarják megváltoztatni, de azért jobbnak tartana egy olyan világot, ahol tudunk így gondolkodni egymásról.

Felemelő érzés úgy venni valami jó minőségű ételt, hogy közben tudjuk, ezzel nemcsak a saját szervezetünkért tettünk valamit, hanem egy közösségért is

– mondja a lelkész, aki mindig keresi azokat a helyzeteket, ahol látszik az ember a kereskedelem mögött. Szerinte a helyi kisközösségekben hatalmas erő rejlik, sokszor mégis tétlenségbe merülünk, és minden megoldást a központi hatalomtól várunk. Óriási élmény volt számára, mikor a gyülekezettel felújították a református templomot:

Fotó: Bielik István/24.hu
Fotó: Bielik István/24.hu

„Az őseink 500 éven át rendben tartották ezt a templomot a kormány és az unió nélkül, így adjunk magunkra annyit, hogy legalább megpróbáljuk. Nem vártunk arra, mikor írják ki a pályázatot. Béreltünk állványt, és lemeszeltük, mindenki kivette a részét, idős bácsik és nénik is. A gyülekezetet ez szerintem sokkal jobban erősíti. Lehet nekünk egy gyönyörű, több százmilliós felújításunk, ha abban nem vagyunk benne, akkor lesz egy épület, amiben nincs lélek. Ha viszont közösségi erővel jön létre, lehet akár szolidabb is a végeredmény. Tudjuk, hogy az eső lemossa azt a meszet, és tíz év múlva megint neki kell mennünk a templom kifestésének, de akkor is hatalmas erőt ad.”

vissza a címlapra

Kommentek

This handout video grab taken from footage released by the Royal Thai Navy on July 11, 2018 shows rescue personnel during the rescue operation for members of the "Wild Boars" Thai youth football team inside the Tham Luang cave in Khun Nam Nang Non Forest Park in Mae Sai district. - The 12 boys rescued from a Thai cave were passed "sleeping" on stretchers through the treacherous passageways, a former Thai Navy SEAL told AFP on July 11, giving the first clear details of an astonishing rescue mission that has captivated the world. (Photo by Handout / ROYAL THAI NAVY / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Royal Thai Navy " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.