Kultúra filéző

Megvan az első két Michelin-csillagos étterem Budapesten

Hétfő este hirdette ki a Michelin-kalauz a Main Cities of Europe című kiadványának csillagos éttermeit, illetve azokat a helyeket, amikre érdemes odafigyelni. Itt derült ki, hogy Budapest megszerezte az első második csillagát. Jelenleg a következő éttermek egy Michelin-csillagosak Magyarországon:

  • Borkonyha, Sárközi Ákos
  • Costes, Palágyi Eszter
  • Costes Downtown, Tiago Sabarigo
Gordon Ramsay képezte ki, szerzett nekünk egy Michelin-csillagot
Március végén Budapesten rendezik a Michelin-kalauz idei díjátadóját, addig pedig ismerje meg, hogy kiknek köszönhetjük a magyar csillagokat. Fine dining minden mennyiségben, ételművészet a legfelsőbb szinteken, most a Costes kistestvérében.

És ez nem minden, ugyanis végre sikerült megszereznünk az első két csillagot, méghozzá nem más hozta össze, mint

Mészáros Ádám az Onyxból a csapatával együtt. Mészáros váltotta Széll Tamásékat két évvel ezelőtt, akiknek az első csillagot köszönheti az étterem. Ezen felül a kalauz Bib Gourmand minősítéssel emelte ki Széll Tamás és Szulló Szabina Stand25 bisztróját. Ez nem jár csillaggal, viszont fontos elismerés az olcsóbb, de magas minőségű helyek kategóriájában. A Michelin teszterei az Ádám Csaba vezette Olimpiát tették be az ajánlott éttermek közé.

A Michelin-csillag Közép-Európa országait, Lengyelországot, Ausztriát, Csehországot és Görögországot díjazta, és idén másodjára adták át komoly gála keretében a Main Cities of Europe csillagait. 2017-ben Brüsszel szervezte az estét, most viszont Budapestté volt a lehetőség, hogy bemutatkozzon a gasztronómia elitjének Mintegy száz csillagos séf vett részt az eseményen, illetve több mint huszonöt háromcsillagos szakács ette végig a legismertebb magyar séfek menüjét. Az Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) egy kétnapos rendezvényt rakott össze, vasárnap egy szakmai nap keretében főztek a séfek magyar alapanyagokból a többcsillagos külföldi kollégákkal a Belvárosi Piacon, aztán a Várkert bazárban zártak gálával.

A Michelin-kalauz tényleg a gasztrós Oscarnak számít, a legmagasabb elsmerés, amit egy étterem kaphat. A története több mint száz évre nyúlik vissza, mikor az autógumikkal foglalkozó Michelin-testvérek 1900-ban először kiadták az autósoknak fontos információkat tartalmazó kiskönyvet. 1936-ra már kialakult a háromcsillagos osztályozás, ennél feljebb nincs az éttermek világában. Az első csillagot mindig a kiegyensúlyozott színvonalért és az ízekért kapja az étterem, a másodiknál viszont már nagyobb hangsúlyt kap a szerviz.

A Babelnek még várnia kell

2018-ban négy magyar étterem rendelkezik öt csillaggal, tavalyelőtt viszont öt étterem osztozott ugyanennyin. 2017-ben ugyanis a Tanti elvesztette a Michelin-kalauz bizalmát, két éven belül háromszor séfváltás történt, amit a stabilitást megkövetelő Michelin nem díjazott. Pesti István a nyitás után szinte azonnal hozott egy csillagot az étteremnek még 2015-ben, de a séf viszonylag alacsony, 20 fős vendégszámot húzott meg, ami nem egyezett a vezetői igényekkel. Pesti végül a tatai Platánban kötött ki, a Tanti pedig csúszott lefelé.

Magyar példa: hogyan veszítsünk el két év alatt egy Michelin-csillagot?
A Tanti Pesti István séffel ért el komoly sikereket, de a sok vendéggel nem tudott az étterem mit kezdeni, és hamar kiestek a legjobbak közül.

A kalauz viszont már azzal nyitott a magyar gasztronómia felé, hogy a Bocuse d’Or európai döntője után nálunk rendeztek egy ilyen rangos eseményt. Bár sokan gondolták, hogy ez a lépés új csillagokat is jelent, és a legtöbben a Babelre, illetve a St. Andreára tették le a voksukat. Veres István és Barna Ádám is a magyar konyha ízeire koncentrálnak, de sajnos még várniuk kell a csillagra. A Babel konyhafőnökével és tulajdonosával készült interjúnkat az alábbi linkre kattintva elolvashatja.

A magyar gasztronómia igenis szexi
Hétfő este hirdetik ki az idei Michelin-csillagokat, és a Babel a legesélyesebb az ötödikre. A pofátlanul fiatal séffel és tulajdonossal beszéltünk a díj jelentéségéről, és arról, hogy milyen lemaradásokat kell behoznunk a kommunizmus után a gasztronómia terén.

Kiemelt kép: MTI/Beliczay László

Ajánlott videó

Olvasói sztorik