Kultúra

Brutális pénzből épül George Lucas szupermúzeuma

Elkezdték építeni a Los Angeles-i múzeumot, amelyben a Star Wars atyjának relikviái és műkincsei lesznek kiállítva.

Megkezdődtek az építési munkálatai George Lucas Los Angeles-i múzeumának, amelyben a filmguru Star Wars-relikviái mellett hatalmas művészeti gyűjteménye is helyet kap – írja az MTI.

A Los Angeles-i Exposition Parkban helyet kapó  Lucas Museum of Narrative Art nevű múzeum egymilliárd dollárból (kb. 250 milliárd forintból) épül és a tervek szerint 2021 végére készül el.

A munkálatok elindításakor Lucas elmondta, az intézmény missziója, hogy bemutassa azokat a mítoszokat, legendákat, történeteket és embereket, akik formálják és eggyé kovácsolják a társadalmakat.

Úgy gondolom, hogy a popkulturális művészet bepillantást nyújt egy társadalomba, megmutatva, hogy annak tagjai mire vágynak, mit is akarnak igazán, milyenek is ők igazán

— mondta a 73 éves Lucas a ceremónián, mielőtt maga is lapátot ragadott és a város néhány jelen lévő elöljárójával együtt jelképesen megkezdte az építkezést.

Lucas évek óta kereste a megfelelő helyet a kulturális létesítmény számára, sokáig Chicago volt a kiszemelt helyszín, ám ott egy helyi természetvédő csoport megakadályozta az építkezést. Ezt követően San Francisco és Los Angeles versengett a nagyszabású terv megvalósításáért, míg végül 2017 januárjában bejelentették, hogy az utóbbi került ki győztesként.

George Lucas, Steven Spielberg és a múzeum alapítói. Fotó: Getty Images/Brandon Williams

A múzeum tervét a kínai építész, Ma Jan-szung készítette el. A többemeletes intézmény a Star Warsból az Ezeréves Sólymot idézi. A több mint kilencezer négyzetméternyi kiállítótér mellett egyebek között egy föld alatti parkoló, étterem és mozi is helyet kap a komplexumban.

A múzeum megvalósításának költségeit Lucas és felesége, Mellody Hobson vállalta. Az intézmény gyűjteményében Norman Rockwell, Edgar Degas és Pierre-Auguste Renoir festményei mellett a Peanuts képregények alkotójának, Charles Schulznak a munkái sorakoznak majd. A múzeum jövendőbeli látogatói a Roger nyúl a pácban és az E.T. A földönkívüli készítésének folyamatába is beleshetnek majd.

A Metropolis című 1927-es klasszikustól kezdve Orson Welles 1941-es Aranypolgárán át az Indiana Jones-filmekig, minden nagy alkotás helyet kap a múzeumban, ahonnan természetesen a Star Wars-relikviák, többek között Luke Skywalker első lézerkardja és Darth Vader sisakja is látható lesz.

Megépül George Lucas ultramodern múzeuma
A Star Wars atyjának elképesztő művészeti gyűjteményét fogják kiállítani a futurisztikus gigakomplexumban.
Kiemelt kép: Getty Images/FilmMagic/Jason LaVeris

Ajánlott videó

Olvasói sztorik