Kultúra

Megépül George Lucas ultramodern múzeuma

A Star Wars atyjának elképesztő művészeti gyűjteményét fogják kiállítani a futurisztikus gigakomplexumban.

A tegnapi gyűlésükön hivatalosan is áldásukat adták a Los Angeles-i városi tanács tagjai George Lucas és felesége, Mellody Hobson projektjére: a Lucas Museum of Narrative Art (kb. Lucas elbeszélésművészeti múzeum) nevet viselő múzeum megépítésére, amely nem kevesebb, mint

1,5 milliárd dollárból fog megvalósulni a Los Angeles déli régiójában fekvő Exposition Parkban, ahol több másik múzeum is található.

A tervek szerint a 700 holdas (kb. 28.300 négyzetméteres) földterületen épülő ötemeletes és belül 300.000 négyzetláb (kb. 27,9 millió négyzetméter) kiállító területet biztosító létesítmény Lucas felbecsülhetetlen értékű magángyűjteményét fogja elérhetővé tenni a látogatók számára.

A múzeum célja az lesz, hogy kreatív gondolkodásra inspirálja az embereket, arra, hogy bátran képzeljenek el bármit, amit csak el lehet képzelni. Azért jöttünk ide, hogy csatlakozzunk vele a többi múzeumhoz, hogy partnerek legyünk és Los Angelest a múzeumok városává tegyük. A művészeteknek, a történelemnek, illetve más értékeknek is nagyon erős itt a jelenléte és úgy gondolom, mindez rendkívül fontos.

– nyilatkozta a projekt jóváhagyása után Lucas, aki még év elején jelentette be, hogy a korábbi elképzelésekkel ellentétben végül nem San Franciscóba (a filmes szülővárosa) és nem is Chicagóba (Mellody Hobson szülővárosa), hanem LA-be helyezik a múzeumot.

A múzeum látványterve önmagáért beszél. Fotó: Lucas Museum of Narrative Art

Lucas magánkollekciója mintegy 10.000 festményt, illusztrációt, filmes relikviát és egyéb különlegességet tartalmaz. Az elismert művészektől származó darabok mellett olyan “nyalánkságok” találhatók a gyűjteményben, mint Luke Skywalker első fénykardja és Darth Vader sisakja, továbbá eredeti kellékek a Tízparancsolat (1956), a Casablanca (1942) és az Óz, a csodák csodája (1939) forgatásáról.

A nemcsak gigászi, de a látványtervek alapján látványos létesítményt 36 hónap alatt tervezik felépíteni és miután a munkálatokat jövőre kezdik, így a kész múzeumot valamikor 2021-ben fogják átadni.

Forrás: Variety

Ajánlott videó

Olvasói sztorik