Kultúra a világ egy fura hely

Feleslegessé vált újságpapírból készít élethű állatszobrokat egy japán művész

Nem lennénk meglepve, ha az állatok egyszer csak életre kelnének.

A Távol-Keleten óriási hagyománya van a papírművészetnek: két évezrede készülnek már a szebbnél szebb metszetek és alkotások, az alkotók többsége azonban továbbra is két dimenzióban gondolkodik.

Film: Így készült a papír közel két évezreden át
Nagyon látványos, de óriási munka kellett ahhoz, hogy a szerzeteseknek és tudósoknak évszázadokon át legyen mire feljegyezni az eredményeiket.

Épp ezért üdítő kivétel a nagyapja papírfonó üzemének közelében felnőtt Csie Hitocujama munkássága, hiszen a Fudzsi-hegy lábánál elterülő Fudzsiban élő nő közel életnagyságú papírszobrokat készít – megunt újságpapírból.

A mindig érdekes történekkel jelentkező videósorozat, a Great Big Story nemrég megjelent epizódjában feltűnő Hitocujama mostanra már hatvannál is több állatot készített el, köztük vízilovakat, lajhárokat, nyulakat, kutyákat, vagy épp jókora halakat – és mindezt nagyapja aprócska csarnokában, tisztelegve az emléke előtt.

Egy nagy, nedvesen sodort újságpapírcsíkokból készült szobrot társával együtt egy-három hónap alatt készít el, így évi szinten csak alig egy tucat munkával készül el.

Érdeklődése 2007-ben, egy afrikai útja során fordult a furcsa művészeti ág felé, köszönhetően annak, hogy egy szafari során találkozott egy, a vadorzók által már megsebesített, szarvától megfosztott orrszarvúval.

“Az állatok elkészítése során az élet értelmét is megtanulom. Az állatok és köztem lévő kapcsolatokat és viszonyokat figyelve azt hiszem, olyan természetes dolgokat is átélhetek, mint az élet vagy halál.”

– meséli a videoriportban a hobbiból megélhetési forrássá lett papírszobrászat hajtóerejéről, ennél szebb dolgot pedig már rég hallottunk:

Legszebb munkáit saját Instagram-oldalán, illetve honlapján is bemutatja. Mi most ezek közül emeltük ki a leglátványosabb darabokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik