Kultúra

Nem enged a nyomásnak a gyilkos rocksztárt felléptető fesztivál

65 ezren írták alá a petíciót, mely szeretné elérni, hogy a barátnője halálát okozó Bertrand Cantat ne léphessen fel egy francia rockfesztiválon, a szervezők azonban kitartanak eredeti szándékuk mellett.

A Noir Désir zenekar frontembereként népszerűvé vált Bertrand Cantat 2003-ban egy litvániai szállodai szobában úgy megverte barátnőjét, Marie Trintignant színésznőt, hogy az kómába esett, majd belehalt sérüléseibe. A francia énekest nyolc év börtönre ítélték, de jó magaviselete miatt 2007-ben feltételesen szabadlábra helyezték, ő pedig később újra zenélni kezdett. Olyannyira, hogy a májusban tartandó, normandiai Papillons de Nuit fesztiválon bejelentették Cantat fellépését is. Válaszul internetes petíció indult, mely szerint a gyilkosságért elítélt énekes felléptetésével „normálisnak állítják be a nők elleni erőszakot, sőt, még el is nézik azt”. A petíciót több mint 65 ezren írták alá, a fesztivál szervezői azonban válaszul csak annyit mondtak, kizárólag a művészi kritériumok alapján döntik el, kit hívnak meg, írja a Guardian.

Cantat egyébként nemrég jelentette meg az első szólólemezét, és ezen a héten kezdi meg az albumot népszerűsítő turnéját La Rochelle-ben, de a klub, ahol fellép, csak „három-négy rosszalló emailt” kapott. A most 53 éves zenész a legnépszerűbb francia rocksztárok közé tartozott, és az emberölés híre valósággal sokkolta a közvéleményt az országban. Cantat volt felesége, a magyar Rády Krisztina 2010-ben öngyilkos lett, és miután a nő nem sokkal a halála előtt arra panaszkodott, hogy Cantat „lelki terrorban” tartja, a hatóságok vizsgálták a zenész lehetséges szerepét is Rády Krisztina halálában, de végül nem emeltek vádat ellene.

Fotó: AFP PHOTO / FRED TANNEAU / AFP PHOTO / FRED TANNEAU

Ajánlott videó

Olvasói sztorik