Kultúra

Amiben dolgozik, Oscarra jelölik

Egy tavalyi statiszta mellett is voltak még páran, akik egyaránt dolgoztak a Saul fia és a Testről és lélekről című, Oscarra jelölt filmekben. Ez még nem lenne akkora szám, a pláne az az, hogy Muhr Anita a saját, Chilében díjnyertes diplomafilmjén kívül csak ebben a két filmben működött közre a filmes adatlapja alapján. Legalábbis eddig. Megkerestük, hogy elmesélje, hogy került pont egy Oscar-díjas és egy Oscar-esélyes magyar film közelébe. Mert választani tudni kell, és ha valaki babonás, a Színművészetin idén diplomázó, Győrben született 24 éves lány még szerencsét is hozhat a vasárnapi gálán – vagy akár máskor is.

Mindkét filmbe véletlenek útján kerültem.

Mindenki tudja meg a Filmakadémiában, hogy mi az a Testről és lélekről
Az Oscar-jelölések után pár órával kiderült, hogy élte meg a stáb az óriási sikert. Enyedi Ildikóék egy sajtótájékoztatón beszéltek az elkövetkezendő szűk másfél hónapról és a jövőbeli tervekről.

Muhr Anita a Saul fiában és a Testről és lélekrőlben is gyakornokként dolgozott, azóta pedig Nemes Jeles László legújabb, még jelenleg is készülő filmjében, a Sunsetben kapott munkát, de ott az előkészítésben vett részt.

Fotó: Facebook / Muhr Anita / Kovács Dávid

„Egy Facebook-posztban kerestek kameratesztre fénydublőröket egy második világháborús filmbe. Akkor nem is tudtam ki a rendező, milyen film, de előtte még sohasem láttam nagy filmes stábot. Elsőéves voltam a METU-n (Budapesti Metropolitan Egyetem – a szerk.) mozgóképkultúra és médiaismeret szakon.
Onnantól kezdve pedig pár osztálytársammal hívtak minket az asszisztensek néha segíteni (casting, utószinkron, kisebb nagyobb feladatok). Forgatásra is kimehettünk” – mondta Muhr Anita a Saul fiáról.

A Testről és lélekrőlbe pedig az egyik tanára ajánlotta be Baló Sándor gyártásvezetőnek, akinél produkciós asszisztensként dolgozott.

Néhány nap kivételével – akkor felvételiztem a Színműre – kinn voltam végig a forgatáson.

Aztán jött a Sunset. Ha minden jól megy, Muhr Anita idén fog végezni az SZFE gyártásvezetői szakán, Hutlassa Tamás (Kincsem, A Viszkis, Hurok) producer, és a rendezés is érdekli. Éppen egy kisfilm forgatókönyvén dolgozik.

Szüleimtől 12 évesen karácsonyra megkaptam életem első fényképezőgépét, és azóta emlegeti a család hogy édesapám megjegyezte hogy lehet, eldőlt a gyerek a sorsa.

És el is dőlt. Az Oscarnál még szerencsét hozhat, hogy ilyen érzékkel választ bele a projektekbe. Vagy a projektek választják, a lényeg ugyanaz: egy hajszál választ el bennünket zsinórban a harmadik Oscartól, ami közül kettő nagyjátékfilm lehet.

Kiemelt kép: Mozinet

Ajánlott videó

Olvasói sztorik