Kultúra

Allergiásokon gúnyolódott egy mesefilm

Nagyon berágott az internet népe, amiért az ételallergiásokból csinálnak viccet a családi film egyik jelenetében.

Alig mutatták be az Egyesült Államokban, máris botrány tört ki a Beatrix Potter gyermekkönyvein alapuló Nyúl Péter című félig animációs, félig élőszereplős kalandfilm körül, amiért annak egyik jelenetében egy emberi szereplő allergiájával viccelődnek.

A BBC News beszámolója szerint a vitatott jelenetben Péter és barátai vadszederrel dobálják meg a gyümölcsre allergiás Tom McGregort (Domhnall Gleeson), ráadásul úgy, hogy egy a szájába is jut. Tom ennek következtében annyira rosszul lesz, hogy be kell adnia magának egy allergia elleni injekciót.

Az amerikai közönség által nemrégiben megismert jelenet akkora felháborodást váltott ki az allergiás gyerekek szülei és az allergiásokat támogató/tömörítő szervezetek körében, hogy sokan a film bojkottjára szólítottak fel a közösségi médiában.

Az esőkabátok lehet, hogy cukik, de egy olyan filmet pénzelni, amely az ételallergiás gyerekek megfélemlítését népszerűsíti, felháborító. Szégyelld magad Sony, amiért humorosnak találtátok az olyan gyermekek terrorizálását, mint az én lányom. Undorító

— írja bejegyzésében a számtalan kiakadt szülő egyike, Tom Murray.

A felháborodásuknak hangot adó Twitter-posztok mellett több ezren petíciót írtak alá, amelyben bocsánatkérést követeltek a Sonytól. Ezért aztán nem volt választása a stúdiónak, amely a film alkotóival közösen közleményben ismerte el, hibáztak az ominózus jelenettel. Mint fogalmaznak:

Őszintén sajnáljuk, amiért nem voltunk tisztában a téma érzékenységével és ezért bocsánatot kérünk.

Rob Lieber (Egy igazán csodás nap, A Goldberg család) és Will Gluck (Könnyű nőcske, Barátság extrákkal) írta és az utóbbi rendezte Nyúl Péter március 5-én fog megérkezni a magyar mozikba.

Kiemelt kép: Sony Pictures Entertainment

Ajánlott videó

Olvasói sztorik