Kultúra

A Tudományos Akadémia teszi jobbá a filmeket

Olyan filmekben és sorozatokban dolgoztak már együtt a készítőkkel, mint a Tron: Örökség, a Bosszúállók, a Gyilkos elmék, az Agymenők, vagy épp a Dr. House.

Az 1863-ban alapított kutatóhálózat, az Amerikai Tudományos Akadémia (National Academy of Sciences, NAS) célja eredetileg a szövetségi kormány tudományos és technikai kérdésekben való segítségére, illetve a legkiemelkedőbb tengerentúli tudósok összegyűjtésére jött létre, de meglepő módon az amerikai filmipart is segíti –

abban, hogy azok minél korrektebb módon mutathassák be a fizikai törvényeket, illetve tudományos eredményeket.

A bármelyik amatőr, vagy profi filmes produkcióhoz, tévésorozatokhoz, sőt, videojátékokhoz is ingyenesen igénybe vehető szolgáltatást a rendezők, forgatókönyvírók és díszlettervezők számtalan esetben használták már – akár csak egyetlen kérdés, vagy épp egy teljes történetvonal leellenőrzése miatt.

A Science and Entertainment Exchange oldalán természetesen a segítséget kapott filmek egy része is feltűnik – bennük olyan meglepetésekkel, mint a Tron: Örökség (2010), a Zöld Lámpás (2011), az Alien-előzményfilm Prometheus (2012), vagy a Bosszúállók (2012). A helyzet a sorozatok terén sem kevésbé meglepő, hiszen a Dr. House, az Agymenők, a Gyilkos elmék, a Castle, a Fringe, vagy épp a Dr. Csont is élt már az Akadémia által nyújtott lehetőséggel.

Kérdés persze, hogy a filmek így tudományos szempontból egy csapásra hitelessé válnak-e, hiszen a készítők nyilvánvalóan nem küldenek el minden apró kérdést az Akadémia felé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik