Kultúra

Meghalt John Mahoney, a Dumagép és a Vérmes négyes színésze

A The Hollywood Reporter számolt be róla, hogy 77 éves korában elhunyt John Mahoney angol színész, akit legismertebb szerepét, Martin Crane karakterét az 1993-2004 között futott A dumagép (Frasier) című vígjátéksorozatban játszotta. Mahoney a széria mind a 263 epizódjában látható volt.

A Tony-díjjal is kitüntetett Mahoney 1940-ben született az angliai Blackpoolban és már sikeres színpadi színész volt, mire a ’80-as évek elején mozis és tévés produkciókban is elkezdett szerepeket vállalni. Az évtizedek során olyan filmekben és sorozatokban tűnt fel, mint a Gyilkosság a toronyházban, A csend kódja, az Atomjáték, a Bádogemberek, a Holdkórosok, a Mondhatsz bármit, a H.E.L.P., a Hollywoodi lidércnyomás, a 99-es paragrafus, a Célkeresztben, az Árral szemben, a Szerelem a Fehér Házban, az Űrbalekok, a Barátságpróba, A múlt árnyékában, az Apák és fiaik, a Dan és a szerelem, a Titkok nélkül, a Változó szerelem és a Vérmes négyes.

A dumagépben nyújtott alakításáért kétszer Emmy-díjra és Arany Glóbuszra is jelölt Mahoney utolsó szerepét a Foyle háborúja című misztikus drámasorozat egyik 2015-ös epizódjában vállalta.

Kiemelt kép: Getty Images/Joey Foley

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik