Kultúra

Életműdíjat kap Penélope Cruz a francia filmakadémiától

Az elismerést a francia Oscarként emlegetett César-díjak gáláján veheti majd át a színésznő.

A francia filmakadémia bejelentette, hogy életműdíjjal tüntetik ki Penélope Cruzt a César-díjak idei gáláján, melyet március 2-án rendeznek Párizsban – jelenti a The Hollywood Reporter (via MTI).

Alain Terzian, a francia filmakadémia elnöke „nagy filmesek múzsájának, sugárzó latin szépségnek” nevezte a spanyol színésznőt. Hozzátette, Cruz a nagy produkciókban és bensőséges hangulatú filmekben is képes arra, hogy ragyogjon. Felidézte, hogy Cruz szerepelt Ridley Scott A jogász című krimijében, Rob Marshall Kilenc című musicaljében, Kenneth Branagh Gyilkosság az Orient expresszen című Agatha Christie-adaptációjában és Sergio Castellitto Ne menj el! című romantikus drámájában is.

Cruz hosszú ideje Pedro Almodóvar spanyol filmrendező múzsája, számos filmet készítettek együtt, köztük a Mindent anyámról, a Volver és a Nyisd ki a szemed! című alkotásokat. Utóbbiból még egy amerikai feldolgozás is készült Vanília égbolt címmel, melyben szintén Cruz játszotta a női főszerepet.

A 43 éves filmcsillag 2006-ban a cannes-i filmfesztivál Arany Pálma-díját is elnyerte a Volver főszerepéért, míg a Woody Allen írta és rendezte Vicky Cristina Barcelona című drámában nyújtott alakításáért 2009-ben BAFTA-díjjal és Oscarral is kitüntették.

Cruzt legközelebb Aszgar Farhadi Everybody Knows című filmjében láthatják a nézők, a produkciót májusban kezdik forgalmazni, előtte valószínűleg Cannes-ban is bemutatják.

Kiemelt kép: Getty Images/FilmMagic/Axelle/Bauer-Griffin

Ajánlott videó

Olvasói sztorik