Kultúra

James Franco bukhat bele legközelebb a szexuális zaklatásba?

A Golden Globe után kezdett el az ő neve is közszájon forogni, mint többszörös zaklató, most elkezdett a lába alól kicsúszni a talaj.

James Franco a hétvégén felült a hangulati hullámvasútra: miután Golden Globe-ot kapott A katasztrófaművész főszerepéért, többen szexuális zaklatással vádolták meg a Twitteren, ennek nyomán a New York Times visszavonta a meghívását a TimesTalk címen futó kerekasztal-beszélgetésre, melyen a Golden Globe-bal díjazott filmet vesézték volna ki, ráadásul Stephen Colbert is keményen bekérdezett nála a Late Night Show-beli szereplésekor. Nem lenne meglepő, ha Weinstein, Spacey és mások után ő lenne a következő, aki belebukik hasonló vádakba.

A TimesTalk szerdára volt beütemezve, és Franco és testvére kapcsolatáról és közös munkájáról szólt volna, amit A katasztrófaművész című filmen végeztek, melyen Franco nem csak főszereplőként, de rendezőként is dolgozott. Szóba kerültek volna kulisszatitkok, és, ahogy a Times fogalmazott, azt is érintették volna, hogy

nem csak egyféleképpen válhat valaki legendává.

A beszélgetést azonban levették a műsorról a twitteres vádak miatt, a lap a Hollywood Reporternek azt nyilatkozta, hogy a felmerült vádak után nem éreznék helyénvalónak a dolgot. A vádak a Golden Globe közvetítése alatt bukkantak fel az oldalon, Violet Paley színésznő például azt írta, Franco egy alkalommal orális szexre kényszerítette, egy későbbi tweetjében azt is megírta, hogy Franco pár héttel korábban telefonon kért elnézést korábbi magatartásáért, amivel Paley és „néhány másik lány” felé fordult. Franco is a szexuális zaklatásoknak véget vetni kívánó hashtagnek megfelelő „Time’s Up” kitűzőt viselt a Golden Globe-on.

A vádakra Stephen Colbert is rákérdezett, nem is éppen visszafogottan, amikor Franco  Late Night Show-ban nála vendégeskedett. Franco nem igazán tudott érdemi választ adni.

A dolgok, amiket hallottan, nem pontosak, de teljességgel támogatom az emberek előbújását, mert olyan sokáig nem volt hangjuk.

– mondta Franco a műsorban, amikor Colbert rákérdezett, mit gondol a #metoo és a #timesup mozgalmakról – miután többen felrótták, hogy a díja átvételekor egy szót sem ejtett a témáról. Franco, mint kiemelte, nagyon is támogatja az ügyet, egyszerűen csak a gála hangulata és a díj túlságosan elvarázsolta. Amikor Colbert a twitteres vádakról kérdezte, annyit mondott:

volt néhány dolog a Twitteren, nem olvastam őket, de hallottam róluk.

Azt is hozzátette, hogy büszke arra, hogy bármit tett az élete során, azért mindig felelősséget is vállalt. Mint mondta, nem tudna úgy élni, hogy bárkinek is kárpótlással tartozik.

Ha bármi rosszat tettem, azt helyre fogom hozni. Helyre kell hoznom. Nem tudom, mi mást tehetnék.

Hogy a jelenség egészével mit kellene kezdeni, azt ő sem tudja, de fontosnak tartja, hogy meghallgassák az áldozatokat, ahogy azt ő is teszi, és ahol szükséges, ott hajlandó újragondolni az álláspontját, és meg is fogja tenni.

Kiemelt képünkön James Franco és Tommy Wiseau, akinek a megformálásáért Golden Globe-ot kapott. Fotó: Matt Winkelmeyer / AFP, Getty Images

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik