Kultúra

Nyílt levélben állnak ki a sztárok az izraeli koncertjét lemondó Lorde mellett

Több, mint 100 zenész és filmes adta nevét a levélhez, melyben támogatásukról biztosítják az antiszemitizmussal vádolt énekesnőt.

Miként beszámoltunk róla, egy héttel ezelőtt a The Washington Postban jelent meg az az egész oldalas hirdetés, melyben az egyik legmegosztóbb amerikai rabbi, Shmuley Boteach antiszemitizmussal vádolta meg Lorde-ot, miután az énekesnő lemondta a tel avivi koncertjét.

Antiszemitizmussal vádolják az izraeli koncertjét lemondó énekesnőt
Méghozzá egy egész oldalas hirdetésben a Washington Postban. A szöveget jegyző rabbi Lorde-ot és egész Új-Zélandot Izrael-ellenesnek nevezte.

Pár napja a The Guardian tette közzé azt a nyílt levelet, amelyet több, mint 100 művész, köztük

Julie Christie, Roger Waters, Brian Eno, Peter Gabriel, Lisa Gerrard, Tony Gilroy, Ken Loach, Viggo Mortensen, Tom Morello, Kathleen Hanna, David Morrissey és Roger Waters állt ki az énekesnő mellett.

Lorde támogatása mellett a Boteach hirdetését elítélik a zenészek és filmesek.

(A rabbinak) nincs mit oktatnia a művészek számára az emberi jogokról. Helytelennek tartjuk azt a fajta zaklatásos taktikát, amivel meg akarják védeni a palesztinok elleni igazságtalanságokat, és amivel el akarják nyomni egy művész lelkiismereti (és vallás)szabadságát. Támogatjuk Lorde-ot abban, hogy joga van kiállni önmagáért.

— olvasható a nyílt levélben.

Kiemelt kép: Getty Images for ARIA/Zak Kaczmarek

Ajánlott videó

Olvasói sztorik