Kultúra

A pesti őspláza már hetven éve is ügyesen lovagolta meg az ajándékvásárlási lázat

Vincze Miklós
Vincze Miklós

újságíró. 2017. 12. 25. 08:00

A Corvin Áruház ötlete egyszerre ügyes és kedves próbálkozás arra, hogy minél többen vásároljanak náluk a gyerekeknek.
Korábban a témában:

A nem túl jó hírű Blaha Lujza tér szélén elnyúló, a magyar filmtörténet egyik fontos állomásának helyén megnyílt Corvin Áruház számos szempontból töltött be úttörő szerepet Magyarországon: ez volt az első, mai értelemben vett komoly üzletközpontunk, itt működött az ország első mozgólépcsője, és ennek az épületnek a sorsán át tanulhatta meg mindenki, hogyan is lehet pillanatok alatt elcsúfítani egy teret. Az ötvenegy éve már a homlokzat előtt feszülő alumíniumborítást nemsokára ugyan eltüntetik, ez azonban távolról sem jelenti azt, hogy az azóta erősen átépített belső tér újra olyan lehetne, mint fénykorában, a két világháború között.

Az Európa legismertebb nagyáruházaitól semmivel sem lemaradó, a falak közt vasúti jegyirodát, háztartási edényeket forgalmazó boltot, szőnyegboltot, gyorsfényképészetet, kávéházat, vendéglőt, és persze divatáruházat is rejtő Corvin a reklám terén is az élen járt – így született meg például a negyvenes évek folyamán a gyerekeket, illetve azok szüleit megcélzó karácsonyi kívánságlap:

“Gyerekek! Valamennyien tudjátok, hogy jó gyerekek karácsonykor szép ajándékokat kapnak.- Irjátok hát meg a tuloldalon szép olvasható írással kedves Szüleiteknek, mit szeretnétek legjobban a mi játékosztályunkból.- Ők majd továbbítják a levelet a karácsonyi angyalkákhoz és ha igazán jók voltatok, akkor kivánságaitok teljesülni fognak és nagy lesz az öröm karácsonykor! Boldog karácsonyi ünnepeket kiván minden jó gyereknek a Corvin Áruház”

A hátoldalon a szöveg ígéretéhez híven egy, a kívánságoknak helyet adó, vonalazott mező állt, amit jó eséllyel gyerekek ezrei töltöttek ki, majd adták a lapot a szüleik kezébe. Néhány példánynak szerencsére sikerült túlélnie az elmúlt hetven évet, így például Klári kívánságainak, aki egy baba-bőröndre, illetve egy könyvre vágyott:

Az elveszett gyűrű alatt Klári jó eséllyel egyébként P. Pál 1941-ben a Jézus Szíve Népleányai Társasága könyvkiadójánál, a Kordánál megjelent gyerekkönyvére utal, melynek főhőse a nyolcéves kislány, Veronka:

Fotók: Retronom és Bedő Aukciósház, a könyvről készült fotó pedig a Szent István Király Múzeum Hetedhét Játékmúzeumának gyűjteményéből származik.
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

ILLUSTRATION - A young man holds a smartphone displaying an erotic photo of a young woman in Hanover, Germany, 31 October 2013. Many headmasters from Cloppenburg have warned parents against the new trend of 'sexting', an act of sending sexually suggestive photographs between mobile phones or upload them to social networks. Photo: JULIAN STRATENSCHULTE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.