Kultúra

A pesti őspláza már hetven éve is ügyesen lovagolta meg az ajándékvásárlási lázat

A Corvin Áruház ötlete egyszerre ügyes és kedves próbálkozás arra, hogy minél többen vásároljanak náluk a gyerekeknek.

A nem túl jó hírű Blaha Lujza tér szélén elnyúló, a magyar filmtörténet egyik fontos állomásának helyén megnyílt Corvin Áruház számos szempontból töltött be úttörő szerepet Magyarországon: ez volt az első, mai értelemben vett komoly üzletközpontunk, itt működött az ország első mozgólépcsője, és ennek az épületnek a sorsán át tanulhatta meg mindenki, hogyan is lehet pillanatok alatt elcsúfítani egy teret. Az ötvenegy éve már a homlokzat előtt feszülő alumíniumborítást nemsokára ugyan eltüntetik, ez azonban távolról sem jelenti azt, hogy az azóta erősen átépített belső tér újra olyan lehetne, mint fénykorában, a két világháború között.

Az Európa legismertebb nagyáruházaitól semmivel sem lemaradó, a falak közt vasúti jegyirodát, háztartási edényeket forgalmazó boltot, szőnyegboltot, gyorsfényképészetet, kávéházat, vendéglőt, és persze divatáruházat is rejtő Corvin a reklám terén is az élen járt – így született meg például a negyvenes évek folyamán a gyerekeket, illetve azok szüleit megcélzó karácsonyi kívánságlap:

“Gyerekek! Valamennyien tudjátok, hogy jó gyerekek karácsonykor szép ajándékokat kapnak.- Irjátok hát meg a tuloldalon szép olvasható írással kedves Szüleiteknek, mit szeretnétek legjobban a mi játékosztályunkból.- Ők majd továbbítják a levelet a karácsonyi angyalkákhoz és ha igazán jók voltatok, akkor kivánságaitok teljesülni fognak és nagy lesz az öröm karácsonykor! Boldog karácsonyi ünnepeket kiván minden jó gyereknek a Corvin Áruház”

A hátoldalon a szöveg ígéretéhez híven egy, a kívánságoknak helyet adó, vonalazott mező állt, amit jó eséllyel gyerekek ezrei töltöttek ki, majd adták a lapot a szüleik kezébe. Néhány példánynak szerencsére sikerült túlélnie az elmúlt hetven évet, így például Klári kívánságainak, aki egy baba-bőröndre, illetve egy könyvre vágyott:

Az elveszett gyűrű alatt Klári jó eséllyel egyébként P. Pál 1941-ben a Jézus Szíve Népleányai Társasága könyvkiadójánál, a Kordánál megjelent gyerekkönyvére utal, melynek főhőse a nyolcéves kislány, Veronka:

Fotók: Retronom és Bedő Aukciósház, a könyvről készült fotó pedig a Szent István Király Múzeum Hetedhét Játékmúzeumának gyűjteményéből származik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik