Kultúra a világ egy fura hely

Testvérek közti harc szülte a világ egyik legkeskenyebb házát

Csak azért épült, hogy a másik otthonából ne nyíljon tengeri panoráma.

A világ számos pontján sportot űztek abból, hogy minél keskenyebb épületet emeljenek – legyen ennek oka a rendelkezésre álló szűkös telek, a rekordra törés, vagy épp az építész álma –, de jó eséllyel csak egy van köztük, amit a bosszú szült.

Ismeretlen Budapest: A város legkeskenyebb, alig nyolc lépés széles háza
A Dunakorzón sétálva, vagy a rakpartokon elsuhanva szemet szúrhat az Erzsébet híd budai hídfőjénél álló furcsa háztömb, melynek most legérdekesebb tagját mutatjuk be.

A libanoni főváros, a kelet Párizsának nevezett Bejrút a másfél évtizeden át tartó polgárháború, illetve a 2006-os izraeli bombázások súlyos károkat okoztak, legfurcsább épülete, a sokszor nemes egyszerűséggel csak Harag néven emlegetett Al-Basza azonban egyetlen karcolás nélkül élte túl a harcokat.

A legterebélyesebb részén is csak négy méter, legszűkebb részén pedig mindössze 60 centiméter vékony ház leginkább egy ablakokkal és erkélyekkel kiegészített falra hasonlít, pedig igenis lakható: minden szintjén két lakás bújik meg, ezek pedig a háború alatt a kisvárosokban, illetve falvakban pusztító fegyverek elől menekülőknek adtak otthont.

Így született

A környező telket egy testvérpár közösen örökölte édesapjától, akinek eszébe sem jutott, hogy a viták elkerülése érdekében azt előbb két egyenlő részre kellene osztania. Jókora hiba volt, hiszen a testvérek képtelenek voltak megegyezni, a döntést pedig addig húzták, míg a kormányzat kisajátította a telek jó részét, hogy ott társasházakat, illetve egy új utat építsen.

Végül csak egy apró, furcsa alakú telek maradt csak a két testvér kezelésében. Egyikük ezzel fel is adta a dédelgetett álmait, másikuk viszont örömmel elfogadta a földdarabot, hiszen tökéletes bosszút talált ki:

felépítette a már említett keskeny házat, ami egy szempillantás alatt elvette a tengeri kilátást az időközben a szomszédba költözött bátyjától, sőt, a házát is értéktelenné tette.

Az 1954-re elkészült épület környezete azóta igen értékessé vált, a ház viszont még mindig büszkén magasodik a területen. Az azóta megváltozott építési törvények természetesen ma már nem engedélyezik az ilyen magasságú házak építését egy mindössze százhúsz négyzetméteres területen, sőt, a ma már nem épp tökéletes állapotú Al-Baszát nemsokára akár le is bonthatják. Helyén maximum zöldterület lesz, a kilátást elvesztett épület – ami most iskolaként működik – pedig visszanyeri a tengeri panorámát.

Az Atlas Obscura, az Amusing Planet és a The961 nyomán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik