Kultúra

Hetven éve még motorral is fociztak a magyarok

A motorról labdát terelő focisták Magyarországon végül nem váltak a sportélet részévé, Európa más részein azonban ma is népszerűek.

A sporttörténet számos érdekes, mára elfeledett, vagy épp kevesek által játszott sporttal örvendezteti meg az emberek, melyek közt százszámra található veszélyes és fura játékokat – így például a feleségcipelést, a hat sakkjátszmából és öt, a ringben töltött menetből álló sakkbokszot, vagy épp a lovaspóló lovait autókkal helyettesítő, a tengerentúlon két évtizeden át hódító Auto-Polót.

Mit kapunk, ha a lovaspóló lovait autókra cseréljük? Hát a világ legveszélyesebb sportját!
Egy autókereskedő fura módszerrel próbálta fellendíteni az eladásait, de arra nem számított, hogy egy több, mint tíz éven át tartó őrületet indít el vele.

Hasonló játékokból a Rákosi-kor Magyarországán sem szenvedtünk hiányt, hiszen közel hetven évvel ezelőtt megpróbálták itthon is meghonosítani a Szovjetunióban már bejáratott motoros futballt, melyben a nyeregben ülő játékosok egy óriási labdát kergetnek a pályán.

A motorsportok népszerűségét növelni kívánó sport hazai bemutatkozásáról az Autó 1949. május 1-i kiadása Szemüveget a bírónak!… Itt a motoros futball! című rövid tudósításában számol be:

“[…] Ismét a Szabadságharcos motorosok járnak az élen. Most meg a motoros-futballt akarják meghonosítani. Már pedig, ha a Szabadságharcos Szövetség sportosztálya, illetve a motorkerékpáros alosztály ezt elhatározza, akkor meg is valósítja, mint ahogy tömegsporttá tették a motorsportot is, ahogy elhatározták. Sőt, ahogy Turcsányi Lajos, a Szabadságharcos Szövetség sportosztálya vezetőjének szavaiból kivettük, ez az újabb “akció” is a motoros tömegsport kiszélesítését célozza. […]”

“[…] A próbamérkőzés, a VI. és VII. kerület Szabadságharcos motorosai közt már le is “zajlott” a Stefánia-út egyik kevésbé kies területén.[…]”

“[…] Persze, még nem volt olyan egyöntetű ez a meccs, mint amit a szovjet sporthíradó mutatott be a moszkvai Dinamó motoros labdarúgóiról, de bizonyosra vesszük, hogy nem telik el sok idő és a magyar motorosított futballisták nemzetközi viszonylatban is az élhelyen rúgják motorról a nagy bőrlabdát és felhangzik a tribün hangja: Triplex szemüveget a bírónak!…”

A sport korábban egyébként Európa legtöbb országában kedvelt volt: Angliában, Spanyolországban, Hollandiában, Franciaországban és Belgiumban például a harmincas években ért a csúcsra, de a világháború után is népszerű maradt. A British Pathé végtelen archívuma például egy 1959-es szigetországi mérkőzés felvételét őrzi:

Az első hivatalos válogatott mérkőzésre ugyanakkor 1963-ig kellett várni, de a nyolcvanas évek hajnalán elindultak a ma is megrendezett Európa-kupák, melyeken már a kezdetek óta Franciaország, Fehéroroszország, Németország, Ukrajna, Fehéroroszország illetve Oroszország dominált.

 

Az Autó 1949. május 1-i számát az Arcanum Digitális Tudománytár segítségével értük el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik