Kultúra

Külföldön is imádják Szabó Magdát

Az év végéhez közeledve egyre több listás anyagot olvashatunk az év legjobb filmjeiről, sorozatairól és könyveiről. Bár nem újdonság, hogy a tíz éve meghalt és 100 éve született Szabó Magdának Magyarországon túl is óriási a sikere, azért ezt jó újra és újra hallani. Most a Vox szedte össze, hogy az újságíróik milyen könyveket szerettek, és egyből másodikként ott szerepel a listában Szabó Magda Pilátus című kötete Az ajtó ajánlásával együtt, amit korábban már felkapott a külföldi sajtó.

Ha csak egy fordítást (külföldi könyvet – a szerk.) tudunk befogadni, az legyen Az ajtó […] de a korábbi Pilátus talán még erősebb. Sokkal erősebb kérdést tesz fel, mint valaha: mi az idősebbek helye a modern társadalomban?

10 lecke az életről, amit a 100 éve született Szabó Magda tanított nekünk
100 éve, 1917. október 5-én született meg Szabó Magda – eddig a száraz életrajz. Mert ő aztán megérdemli az élő, lüktető szöveget főhajtásként, itt van tíz szövegrész tőle magától.

A fikciós regények listáján helyet kapott még egy 2016-os kötet, Helen Oyeyemi, What Is Not Yours Is Not Yours című könyve, ami rövid történeteket fűz össze, és tiltott helyekre kalauzol bennünket, illetve a már fesztiváloztatott Szólíts a neveden könyv-verziója, ami nálunk február 8-án kerül a mozikba. Érdemes elolvasni a könyvet és a kritikánkat is, az egekbe dicsérik a filmadaptációt.

Liliomtipró melegekről szól az év legszebb romantikus filmje
A már most Oscar-esélyesként emlegetett Szólíts a neveden a homoszexualitás helyett a szerelmet ünnepli.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik