Kultúra

Meghalt Anthony Harvey, Az oroszlán télen rendezője

Az Oscar-jelölt filmes 87 éves volt.

Elhunyt Anthony Harvey brit filmrendező és vágó, a három Oscar-díjjal és két Arany Glóbusszal kitüntetett Az oroszlán télen című alkotás rendezője. Noha Harvey november 23-án távozott az élők sorából, halálhírét csak tegnapst hozták nyilvánosságra – számol be róla a The Hollywood Reporter.

Harvey 1931-ben született Londonban és a filmiparban az ’50-es évek közepén kezdett dolgozni, először vágóként. Ő vágta egyebek mellett a nagy Stanley Kubrick Lolita és Dr. Stangelove című filmjeit, Bryan Forbes Kiadó szoba című romantikus drámáját és Martin Ritt A kém, aki a hidegből jött című thrillerét.

Harvey a ’60-as évek második felében mutatkozott be rendezőként és 1968-ban a második alkotásaként mutatták be a Peter O’Toole, Katharine Hepburn, Anthony Hopkins és Timothy Dalton nevével fémjelzett Az oroszlán télen című történelmi drámát, amely utóbb karrierje legnagyobb sikerévé vált. A film a legjobb adaptált forgatókönyv, a legjobb filmzene és a főszerepben nyújtott alakításáért Hepburn révén is Oscar-díjat nyert. A rendezésért Harveyt is aranyszoborra, illetve Arany Glóbuszra is jelölték.

A ’80-as évek közepéig bezárólag aztán Harvey olyan további produkciókat rendezett, mint a They Might Be Giants (1971), a The Abdication (1974), a Játékosok (1979), a Sasszárny (1979), a Richard’s Things (1980), az Állatfogó kommandó (1983), és a Katherine Hepburn – Nick Nolte páros főszereplésével forgatott A végső megoldás (1984), amely egyben a rendező utolsó mozifilmje is volt.

Legutolsó rendezése az 1994-ben bemutatott Ez nem lehet szerelem című tévés dramedy volt.

Kiemelt kép: Haworth Productions

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik