Kultúra

Park lesz a Liget téren állt kőbányai szellemház helyén

Park lesz a Liget téren állt kőbányai szellemház helyén

Lebontották a forgalmas Liget tér képét negyven éven át uraló, pusztuló szolgáltatóházat, helyét pedig jövőre már zöldterület veszi át.  

Az 1956-ban bevonuló szovjet hadsereg és a magyar forradalmárok kőbányai harca során a városrész egykori kisvárosias központja súlyos sérüléseket szenvedett, helyreállítása helyett azonban paneltömbökkel zsúfolták tele, a téren pedig 1976-ra született meg a Miklós Balázs által tervezett szolgáltatóház, melyet a jókora, forgalmas tér különböző pontjairól Pomsár János aluljárórendszerével lehetett megközelíteni.

Ideje is jöhetne a kettes metró

A Kőbánya-alsó vasútállomás, illetve az autóbuszállomás közelsége miatt felmerült a kettes metró végállomásának Liget térre helyezése is. Ezt a tervet ugyan hamar elvetették, egy Stadionoknál induló leágazás ötlete azonban sokáig fennmaradt.

A tökéletes ötletnek tűnő épület, illetve a felszíni zebrák kiváltására szánt aluljáró azonban pillanatok alatt leamortizálódott: az egyedi részletek és járókelők néhány év alatt eltűntek, helyüket pedig az alvilág képviselői, a filléres alkoholra vágyók, illetve a hajléktalanok vették át.

Galéria
Fotó: Bárdi Bálint/24.hu

Sorsa egyre mostohábbá vált: az emberek inkább átfutottak a zebrákat nélkülöző útszakaszokon, kockáztatva a baleseteket, a részben magántulajdonban lévő szolgáltatóházból pedig lassan kikoptak a boltok. Az aluljáró minden lejáratát 2008-ban elfalazták, bár a folyosók egyikéből nyíló lévő közműcsatlakozások miatt két, jókora lakattal lezárt ajtón keresztül az továbbra is megközelíthető volt. Az épületet 2016-ban hagyta el az utolsó vállalkozás, a környék legfurcsább figuráit is előszeretettel vonzó söröző.

Az Önkormányzat hosszú éveken át próbálta hasznosítani a gyorsan romló állapotú ingatlant – sikertelenül. Bontására öt évvel ezelőtt nem volt pénz, de idénre az Önkormányzat vált a teljes szolgáltatóház tulajdonosává, november 20-án pedig végre elindulhattak a bontási munkák.

Galéria
Fotó: Mátyás Kálmán/24.hu

Az épület életének utolsó pillanatait mi is megörökítettük, sőt, a lezárt aluljáróba is bejutottunk – erről szóló cikkünk és videónk itt érhető el.

Lejutottunk a kőbányai szellemaluljáróba
A hozzátartozó épület helyén park lesz.

A területen felszíni közpark születik majd – nemrégiben ennek egyik, szeptember végén született vázlatát a Kőbányai Vagyonkezelő Zrt. oldalán már publikálták, sőt, kérdőíven kérik a lakosság segítségét a Kápolna utcai közpark néven emlegetett projekttel kapcsolatban.

A végső tervek elkészítését a polgármester szerint ennek eredményei is befolyásolják majd valamiképp, bár jelen cikk írásakor, közel két héttel a nem túl részletes, a parkkal kapcsolatosan mindössze három kérdést feltevő oldal megszületése után még csak kevesen érezték úgy, hogy véleményt kívánnak nyilvánítani az ügyben. A kérdéseknél az Egyéb opció is rendelkezésre állt, itt a kitöltők saját ötletüket oszthatták meg – az ő arányuk a grafikonon sajnos nem látszik, de ez előbbi esetben 3,81%-ot, utóbbiban pedig 10,78 százalékot jelent.

A terven jól látszik, hogy a tervezők igyekeznek majd kihasználni a rendelkezésükre álló tér egészét, sőt, a Kápolna utcai oldalon ma már álló fák, illetve az egykori szolgáltatóház építésekor született támfal és lépcső is a helyén maradhat:

A minden irányból jól megközelíthető teret jó eséllyel a vízfolyással és esti megvilágítással uraló, a mikropárásító rendszer mellé kerülő térplasztikák uralják majd. A gyepfelület egyik harmadán az esések okozta sérüléseket enyhítő gumiburkolattal körülvett moduláris mászószikla (talán épp ilyen?), a másikon pedig vízszintes forgó egyensúlyozó kaphat majd helyet:

A Kőrösi Csoma Sándor páros oldala, illetve a Kápolna utca felé induló zebrák eszerint maradnak a jelenlegi helyükön, az azonban továbbra is kérdés, hogy milyen sors vár a 2008-ban egy jókora betonlappal egyszerűen csak letakart, leginkább szarkofágra hasonlító két egykori lejáratra, hiszen a földalatti folyosókba azokból már nem vezet út, és maximum pihenőpadként szolgálhatnak a zebránál zöld jelzésre váróknak, vagy a hajléktalanoknak:

Az ügyben történt fejleményekről természetesen mi is beszámolunk majd, remélve, hogy a paneltömbökkel három oldalról is körülvett, forgalmas közterületen tényleg hasznos tér alakul majd ki.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik