Kultúra

Történelmi jelentőségű film a Bambi és a Forrest Gump is

Huszonöt játék- és dokumentumfilmmel bővült az amerikai filmes örökség listája.

 

A washingtoni Kongresszusi Könyvtár által szerdán nyilvánosságra hozott lajstrom két legrégebben született szereplője az első világháborút megelőző munkareform-mozgalmakról szóló The Cry of the Children, illetve a filmipar első komikus csillaga, John Bunny szereplésével készült A Cure for Pokeritis című 1912-es némafilmek. Szintén a némafilm korszakából, 1921-ből került fel a listára Charlie Chaplin első egészestés játékfilmje, A Kölyök, és a huszonöt kiválasztott alkotás közé jutott John Ford 1924-es westernje, A tűzparipa is, de több modern alkotást is kiválasztott a zsűri.

Sally Field például duplán is örülhetett idén, ugyanis Forrest Gump című filmje mellett a főszereplésével készült 1979-es Norma Rae című dráma is bekerült a megőrzendő alkotások közé. Filmes örökség lett a Disney 1942-es klasszikusa, a Bambi, az 1953-as Búcsúlevél című noir, továbbá a Világok harca eredeti, szintén 1953-ban készült verziója, a Porgy és Bess, az 1988-as Mutasd meg, ki vagy című dráma és A bárányok hallgatnak is.

A listán kevésbé ismert, ám művészi szempontok alapján kiemelkedő filmek is helyet kaptak, ilyen például Ed Catmull 1972-es munkája, a 3D-s animáció terén úttörő egyperces A Computer Animated Hand. Bekerült a regiszterbe több dokumentumfilm is, köztük a Crisis: Behind a Presidential Commitment, amely Goerge Wallace alabamai kormányzó és John F. Kennedy elnök szembenállásáról szól, valamint a nőmozgalom egyik első munkája, az 1971-es Growing Up Female és az amerikai nemzet háborúinak fekete hőseiről szóló The Negro Soldier is.

A filmregiszterről szóló törvény értelmében a Kongresszusi Könyvtár évente 25 olyan művet nevez meg, amely “kulturálisan, történelmileg és esztétikailag” jelentős, ezért a filmes örökség részévé válhat. Idén 2228 filmet jelöltek a címre. A kiválasztott alkotások az amerikai kultúrára gyakorolt, hosszan tartó jelentőségük miatt érdemelték ki az elismerést – fogalmazott a könyvtár vezetője, Hames H. Billington. Az alkotásokat szakemberek veszik kézbe, hogy megóvják őket a jövő generációinak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik