Kultúra

Vajon cipelhet-e egy úriember nejlonzacskót?

Ernyey Bélát eddig is sok arcáról ismerhettük: egyszerre alakítja a népszerű színész, a nemzet bonvivánja, az utolsó híres nemzetközi playboy és a lektűrszerző szerepét, melyekhez most új alterego csatlakozott: az úriemberé, aki egy letűnt világ kevés megmaradt képviselőinek egyikeként mondja el véleményét divatról, jó modorról, szerelemről és egyéb kérdésekről legújabb, Zoknihossz című könyvében.

A 75 éves szerző még gyerekként, az ötvenes években osztályidegennek bélyegzett nagyapjától tanulta meg, van-e különbség a gentleman és a dzsentlemen között (nagyon is sok!), hová mehet egy úriember díszzsebkendő nélkül (maximum csak a gyárba), és hogy a mérték a fontos, legyen szó bármiről is.

Ezért a Zoknihossz is nagyrészt azt dokumentálja, hogy Ernyey Béla egy ilyen régi vágású úriember szemszögéből nézi a mai világot – azért csak nagyrészt, mert a könyv nem csak erről szól. A meghatározhatatlan műfajú könyv ugyanis remixeli Ernyey korábbi könyveit is, hiszen írt ő már Sznobbarométert, önéletrajzi könyvet és vezetett beszélgetés műsort Hölgyválasz címmel, ezek pedig mind visszaköszönnek ebben a hivatalosan a „gondolkodó, kíváncsi férfiaknak” szánt könyvben, amely azonban legalább annyira íródott nőknek is, sőt.

Ez utóbbi is lehet a magyarázat a könyv első felére, ahol Ernyey csapong a saját emlékei, az általános érvényű párkapcsolati tanácsok és az életbölcsességekbe csomagolt kinyilatkoztatások között, melyek ugyan izgalmasnak szánt kérdéseket vetnek fel a szex és a szerelem témakörében, de általában megmaradnak az olyan általánosságoknál, mint az: legyünk mindenkivel kedvesek és korrektek, és figyeljünk oda a másikra.

Sokkal szórakoztatóbb viszont, amikor Ernyey a konkrétumokra tér ki a divat és az illem témakörében, és itt végre szerepelnek is azok a mondatok, amelyekért az ember a kezébe venne egy ilyen könyvet. Szabad-e pénzt ajándékozni? Mi van a kézcsókkal? Régimódinak tűnök-e, ha mellényt viselek vagy nyaksálat hordok? Milyen kesztyűt hord ma a divatos férfi? Ciki-e, ha férfi létemre sok időt töltök a fürdőszobában? Csupa izgalmas kérdés, és a szerző becsületére válik, hogy nem is hátrál meg előlük.

Uraim, nem kellene ezekre az apróságokra kicsit jobban odafigyelni?!

Külön jó, hogy Ernyey ilyenkor néha elveszíti a kontrollt, és az udvariasságot levetkőzve néha szabályosan felbosszantja magát olyan, főbenjáró bűnökön, mint a harmonikázó öltönynadrág vagy bármilyen tetoválás. Álljon itt a tíz leghasznosabb tanács Ernyey Bélától, aminek bárki hasznát veheti, kortól, nemtől, társadalmi státustól függetlenül:

1. Miről ismerszik meg az úriember?

„Egy úriembernek mindig fényes a cipője, és sosem cipel nejlonzacskót. Nem veri, hanem szolgálja a nőt. Nyelveket beszél, de soha nem mond ki olyan idegen szavakat, amelyeknek nem ismeri a helyes kiejtését. Nincs egyetlen rövid ujjú inge sem, mert zavarná, ha valaki összetévesztené egy kabinossal a strandon. Néha maga főz a barátainak, és a bort nem a címkéje miatt tartja jónak.”

2. Miért vigyázzanak a nők a frakkhoz viselt fekete csokornyakkendővel?

„Van egy jó tanácsom feltörekvő urak dúsgazdag férjre vágyó lányainak is: soha ne dobbanjon meg a szívük egy bálon olyan férfiért, aki frakkjához fehér helyett fekete csokornyakkendőt visel, bármily vonzó külsővel vagy elbűvölő modorral rendelkezzen is. Mert ő csak egy, a munkáját végző pincér…”

3. Lehetünk-e elegánsak pulóverben?

„Hozzon a jövő bármit is, maradjunk annyiban, hogy a pulóvernek komoly szerepe volt és van az elegáns úr ruhatárában, de ezt a kiegészítőt is praktikusságának megfelelően kell kezeljük, és soha nem szabad ünnepélyesebb rangra emeljük.”

4. Mi a sapka- és kalapviselés alapszabálya?

„Zárt térben soha ne viseljen senki fejfedőt, és ne kérkedjen egy, manapság mindenütt – megbeszélésen, kocsmában, de még riporterként a tévéstúdióban is – hordott kalappal vagy sildjével hátrafelé viselt baseballsapkával, mert ezzel szinte arcon csapja a jó ízlésű többséget.”

5. Kik hordanak platform magassarkút?

„Manapság a plázákban gyakran láthatunk magukat szédítően magas sarkú – garantáltan műbőr – pataszandálok tetején egyensúlyozó Pamelákat, Eszmeraldákat és Dzsenifereket, de ennek szerintem az agysejtek szerény számához és a legősibb női foglalkozás vehemens űzéséhez több köze van, mint a jó ízléshez.”

6. Az öltözködési forradalmat a lábunknál kellene kezdeni

„Sajnos itthon akár olimpiai sportág is lehetne a széttaposott, piszkos cipőben való járkálás – és hazánk bővelkedik a potenciális aranyérmesekben.”

7. Uram, miből is telne magának Doxa aranyórára?

„Az okos férfi tanul a prolik és a szándékosan kopaszok olthatatlan hamismárka-imádatából, nem hozza magát kellemetlen helyzetbe, és nem kérkedik olyan kiegészítőkkel – így órával sem –, melynek birtoklását a kutya sem feltételezné róla.”

8. Van-e középút a térdzokni és a mezítlábasság között?

„Véssük agyunkba kötelező jelleggel és örökre, a minden férfire kötelezően érvényes alapszabályt: nyáron – sportos cipőkben, mokaszinokban – púderezett lábbal és mindig zokni nélkül járunk! Tavaszi, őszi-téli és minden alkalmi viselethez úriember pedig öltözeténél sötétebb árnyalatú, finom anyagú térdzoknit hord…”

9. A mellkas borotválása helyett tükörbe kéne nézni!

„Ma ott tartunk, hogy férfiak tömegei borotválják magukat csupaszra, de tényleg olyanra, mint ez meztelen csiga. Itt el is érkeztünk ahhoz a ponthoz, ahol én már nem szeretnék se véleményt, sem pedig ítéletet mondani. Csak halkan megjegyezni, hogy míg semmi kivetnivalót nem találok abban, ha egy férfi mellkasa vagy lába szőrös, addig formálisan elborul az agyam a férfiak füléből és orrából kilógó szőrerdők láttán.

Uraim, nem kéne erre az “apróságra” egy kicsit jobban odafigyelni?”

10. Kik hordanak legombolt gallérú inget?

„Itthon általában a magyart már csak törve beszélő, másodgenerációs szórvány-ivadékok, vagy Németországban szocializálódott, idősebb fogorvosok hordják ezt a régimódi viseletet, amellyel – gondolom – felsőbbrendűségüket óhajtják éreztetni a pórnéppel.”

Végül pedig találja ki, mi a tíz legvisszataszítóbb viselkedési férfi főbűn Ernyey Béla szerint!

Ernyey Béla: Zoknihossz. Kossuth Kiadó, 2017, 222 oldal 

Kiemelt kép: MTI/Beliczay László

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

A cikkhez ide kattintva szólhatsz hozzá.
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.