Kultúra

Chicago kedvence lett az Aurora Borealis

Mészáros Márta a közönségdíjas az 53. Chicagói Nemzetközi Filmfesztiválon.

Az idén több mint 150 alkotást felvonultatott a Chicagoi Filmfesztiválon az Aurora Borealis – Északi fény nyerte a legjobb külföldi film díját a közönségszavazatok alapján. A Kossuth-, Balázs Béla- és Arany Medve-díjas Mészáros Márta 26 filmje Törőcsik Mari, Tóth Ildikó és Törőcsik Franciska főszereplésével, a Filmalap támogatásával készült a Filmteam gyártásában, a két idősíkon játszódó történet a traumák feldolgozásáról mesél  huszadik századi történelem árnyékában.

A traumákat ki kell beszélni, de nem így
Mészáros Márta olyan témákat dolgozott fel az Aurora Borealis - Északi fény című új filmjében, amik rákként burjánzanak a magyar nemzetlélekben, mégsem sikerült igazi katarzist elérnie. Kritika.

A mozi itthon október 19. óta nézhető, és továbbra is jó nézettségeket hoz, az első pár napban több mint tizennégyezren, a premier óta eltelt tíz nap alatt több mint 24 000 váltottak rá jegyet.

Az 1964-ben alapított chicagói filmfesztivál Amerika legrégebbi és legfontosabb filmes eseményeinek egyike. Az Amerikai Egyesült Államokban a chicagói volt az első filmfesztivál, ahol a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége zsűrit alakított. A kéthetes filmünnepre idén 35 országból 231 alkotó érkezett, a díszvendégei között volt Jane Fonda, Patrick Stewart és Vanessa Redgrave is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik