Kultúra

Ha szereti az irodalmat, ott a helye a Margó fesztiválon

Jövő héten immár tizedszerre, hetven új kötettel és könyvvásárral rendezik meg a Margó Irodalmi Fesztivált, amelyen izgalmas külföldi íróvendégek és magyar sztárszerzők is fellépnek a Kazinczy utcai Teslában október 19-22. között.

Parti Nagy Lajos, Grecsó Krisztián, Szécsi Noémi, Al Ghaoui Hesna, Szentesi Éva, valamint a 24-hu-n rendszeresen publikáló Gerlóczy Márton és Karafiáth Orsolya is a Margón mutatja be új könyvét, de nem csupán emiatt érdemes ellátogatni a négy napon át tartó rendezvényre, hiszen megannyi izaglmas program mellett fellép itt például az interjút csak nagy ritkán vállaló Krasznahorkai László, vagy napjaink legnépszerűbb humoristája, az irodalmi paródiás könyvet megjelentető Bödőcs Tibor is.

Mivel az őszi Margó már hagyományosan a kortárs külföldi szerzők meghívására is fókuszál, könyvbemutató esteket szerveznek többek között az orosz Jurij Poljakovnak, a Nemzetközi Man Booker-díj ötös listáján szerepelt dán Dorthe Norsnak, az izraeli Zeruja Salevnek és a cseh Jaroslav Rudisnak is.

Kipipálni a karácsonyt

Lesz persze idén is könyvvásár, így az ünnepek előtti tumultust kikerülendő célszerű akár már a karácsonyi ajándékokra is gondolni, hiszen a legújabb kötetek is jelentős, 20-50%-os kedvezménnyel vásárolhatók meg huszonhat kiadó standján. Sőt, az összes bemutatott új kötetet, a Margó Facebook-oldalán induló játékban, meg is lehet nyerni.

Koncertek, előadások, pacal

A fesztivál folyamatosan keresi az utakat az irodalom újfajta közvetítéseihez: a Zeitgeist Masterclass nevet viselő programon például a Viszkis néven ismert Ambrus Attila, valamint Pajor Tamás és Peer Krisztián beszélgetnek arról, hogy mindegyikük volt már fent is, lent is, mégis képesek voltak újraértelmezni önmagukat, majd újrakezdeni pályájukat. De hallgathatunk beszélgetést az LSD-ről, a vegetáriánus életformáról, a skandináv krimiről vagy a kiskamasz irodalomról is.

Lesznek akusztikus koncertek napközben, este pedig költők és zenészek különleges együttes előadásai. A Mészöly Miklós-Polcz Alaine házaspár 52 év alatt született leveleiből készül előadás a Kortalan Kortárs színházi csapatáva, emellett Cserna-Szabó András pacalt főz a Tesla udvarán, a Tudósok szabadegyetemi előadást tart Bukowskiról, a 24.-hu-n rendszeresen publikáló Karafiáth Orsolya fúvósokkal lép fel.

Családi programok és a legjobb elsőkönyves

A Margón hétvégén délelőtt a gyerekek kerülnek a középpontba: Farkas Róbert egy csillagász segítségével az univerzumról mesél nekik, megnézhetik a Lengemeséket Berg Judittal vagy a Kuflikról szóló előadást, de jógázhatnak, sakkozhatnak is.

A regényrészletek és a versek színészek tolmácsolásában hangzanak majd el.

A fesztivál záróestjén adják át a legjobb elsőkönyvesnek járó Margó-díjat: a legelső díjazott Totth Benedek Holtverseny című könyvének angol és francia kiadásai nemrégiben jelentek meg, a szerző második könyve a fesztiválon mutatkozik be. Az idei jelöltek között ott van 24.hu szerkesztője, Pető Péter is Leshatár című művével. Szintén vasárnap este adják át a Budapest a fiatal tehetségekért program különdíját is. A programot Budapest Főváros Önkormányzata olyan fiatalok támogatására hívta életre, akik kreatív, innovatív gondolkodásukkal és egyedi hangvételükkel hiánypótlóak Budapest kulturális életében.

Pár szó az érkező külföldi szerzőkről

  • Péntek este lép fel a dán Dorthe Nors, akinek Tükör, index, kuplung című regénye a Nemzetközi Man Booker-díj idei rövid, ötös listáján is szerepelt. Az Economist szerint Nors könyve pazar feltárása a szorongásnak, egyszerre vicces és bátor, míg a Times szerint a főhős minden ízében modern: középkorú, szingli, próbálja magasabb fokozatba kapcsolni az életét, de semmiben sem hasonlít Bridget Jonesra. Sőt, egy angol újságíró a dán Woody Allennek nevezte.
  • Zeruja Salev egy izraeli kibbucban született és 2004-ben, Jeruzsálemben egy öngyilkos merényletben súlyosan megsérült, de négy hónap után felépült. A Librinél jelent meg Szerelmes élet című regénye, ami Ámosz Oz szerint hipnotikus ritmusú regény, az utóbbi évek legerőteljesebbike, amelyért Salev három éve megkapta az egyik legrangosabb francia irodalmi elismerést, a Femina-díjat.
  • Vasárnap 18 órakor a cseh Jaroslav Rudis lép a színpadra, aki volt már tanár, DJ, punkzenekar menedzsere, szállodai portás, újságíró, 2006 óta pedig író, és a Kafka Band frontembere. Első regénye, a hét nyelvre lefordított Berlin alatt az ég (2002) tette ismertté, több díjat nyert vele. Nemzeti sugárút – Magányos bunyósok klubja című legfrissebb regényében a bunyós Vandam a várossal, a közelmúlttal és a család démonaival vívott örök párbajáról mesél, és büszke rá, hogy az 1989. novemberi tüntetésen a Národní třídán ő ütött először, kirobbantva ezzel a forradalmat.
  • A vasárnap délután fellépő finn Rosa Liksom A 6-os számú fülke és új, Ideglenes című regényei mellett filmeket is készít, valamint fest, kerámiázik és képregényeket rajzol. A kalandos életű írónő új könyve a finn társadalom görbe tükre: az ellenállhatatlan, kegyetlen humorral előadott tömör élettörténetecskék rendkívül színes szereplőgárdát vonultatnak fel: az egyedülálló, sokgyermekes házisárkánytól és egészséges önkritikával rendelkező élveteg asszonyságtól az alkoholmámorban coming-outoló lelkipásztorig, lelkiismeret-furdalásos orvvadászig, a harmadik világból nőt vásárló vénlegényig.
  • Pajtim Statovci huszonnégy évesen írta első könyvét, amivel rögtön elnyerte a rangos Helsingin Sanomat irodalmi díját a legjobb első regény kategóriában. Azóta tizenkét nyelvre fordították le Macskám, Jugoszlávia című kötetét. A New York Times szerint könyve csodálatos és jelentős teljesítmény, és egy világ választja el bármitől, amit nagy eséllyel olvasunk még idén. Statovci nappali és éjszakai rémálmokban bővelkedő regénye szívszorítóan pontos és ítéletmentes képet nyújt arról, hogyan sodródnak a hazájukat elhagyók két ország között, hontalanul, és hogyan adaptálódnak a különböző nemzedékek új otthonukhoz.
  • Csütörtök este Péterfy Gergely beszélget az orosz Jurij Poljakovval, aki az az egyik legnagyobb orosz irodalmi hetilap, a Lityeraturnaja Gazeta főszerkesztője, író, forgatókönyvíró és nem mellesleg miniszterelnöki tanácsadó. Új könyve témája Demagrád, a világtól elzárt, szigorúan őrzött település, ahova az országot zűrzavarba és szegénységbe taszító demagrácia bukása és a Haza Megmentője hatalomra jutása után kitelepítik az előző rendszer politikai elitjét. Mulatságos disztópia és politikai szatíra korunk Oroszországáról.
  • Hogyan lehet két kultúrában élni, két nyelvben, kétfajta érzékenységgel? Miként viselhető el, hogy az ország, ahol látszólag élünk, olyan törvény megalkotására készül, amely megtiltja a kettős állampolgárságot? A Budapesten élő Nina Yargekov szociológus az írás mellett fordít és tolmácsol is, Franciaországban három regénye jelent meg, a legutolsó, Kettős állampolgárság című 2016-ban elnyerte a neves Prix de Flore irodalmi díjat.
  • Vasárnap 5-től Sopsits Árpád kérdezi Lengyelország egyik legfontosabb horrorszerzőjét, Lukasz Orbitowskit, aki Egy másik lélek című könyvében egy valódi bűntényt dolgozott fel: lepusztult, omladozó, mocskos lakóházak között fáradt emberek utaznak a sárfoltos, mindig pontatlan, zsúfolt buszokon. Egyikük fejében váratlanul motoszkálni kezd egy különös gondolat, egy legyőzhetetlen vágy. Nincs indítéka, nincs oka, olyan, mint az éhség. Mintha egy másik lélek költözött volna a testébe, és parancsot adna a gyilkos tettre.
  • Szombaton 16 órától Európa női szemmel címmel lesz beszélgetés: Dora Csehova Csehországból, Hatice Meryem Törökországból, Rosa Liksom Finnországból és Hidas Judit Artner Sisso moderálásában járják körül a női tapasztalatokat a folyamatosan változó Európában.

A Margó Fesztivál összes programja ingyenes, a helyfoglalás érkezési sorrendben történik. A teljes program elérhető a fesztivál honlapján.

A 24.hu a Margó Fesztivál médiatámogatója.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik