Kultúra

Dragomán György örül, hogy legklasszikusabb angol író kapta az irodalmi Nobel-díjat

Nagyon örülök, hogy a legklasszikusabb angol író kapta a díjat

– monda el Dragomán György író, miután Stockholmban csütörtökön bejelentették, Kazuo Ishiguro, a Napok romjai és Az eltemetett óriás szerzőjének ítélték oda az irodalmi Nobel-díjat.

Nagyon szeretem az írásait, a tíz kedvenc íróm között biztos ott van

– mesélte Dragomán György, aki jelenleg Iasiban egy nemzetközi irodalmi és műfordítói fesztiválon vesz rész.

Kazuo Ishiguro kapta idén az irodalmi Nobelt
Egy órakor jelentették be Stockholmban a győztest.

A fehér király és a Máglya szerzője szerint Kazuo Ishiguro „a legpontosabb emberismerő, aki hihetetlen precizitással használja a nyelvet és ábrázolja az emberi viszonyokat”. Mint fogalmazott: a japán származású brit író könyveiben mindkét kultúra megjelenik.

A két első könyve tulajdonképpen a veszteségről szól, az újrakezdés lehetőségéről

– idézte fel megemlítve, hogy Ishiguro A dombok halvány képe és következő regénye, A lebegő világ művésze is az atombomba pusztítása után, a második világháború befejezését követően játszódik.

Dragomán elmondta, hogy nem tudna választani az író könyvei közül, mindegyik közel áll hozzá, nemcsak az első regények, hanem a későbbiek is, a Napok romjaitól Az eltemetett óriásig.

A brit Nobel-díjas regényei tele vannak érzelmekkel, és írás közben mindig nagy empátiával fordul a regényeiben megjelenő szereplők felé. „Nagyon örülök, hogy az egyik legklasszikusabb angol író kapta a díjat” – hangsúlyozta.

Hozzátette, mindig nagy élvezettel olvasta a regényeit, mert Ishiguro írásaiból nemcsak egymást, hanem önmagunkat is megismerhetjük.

Az írás nagy kérdése, hogy milyen az ember, és ő műveiben az emberi természetet és az emberi viszonyokat is nagyon pontosan ábrázolja

– fogalmazott Dragomán.

(MTI)

Kiemelt kép: 24.hu / Neményi Márton

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik