Kultúra

A világ legjobb sci-fi sorozata komoly riválist kapott

A Black Mirror történeteinek kíván a Philip K. Dick’s Electric Dreams alternatívát állítani, de még sokat kell fejlődnie. Pilotkritika.

Még tavaly jelentette be a Sony Pictures stúdió, valamint a brit Channel 4 csatorna, hogy egy olyan antológiasorozatot indítanak, amely Philip K. Dick történeteit fogja feldolgozni. Már önmagában ez sem lett volna gyenge hír a legendás sci-fi író és a tudományos-fantasztikus műfaj rajongói számára, de az külön izgalomra és a színvonalat illetően bizakodásra adhatott okot, hogy a széria alkotóiként A törvény emberét (Justified) készítő Michael Dinnert, a modern Csillagközi rombolóért (Battlestar Galactica) felelős Ronald D. Moore-t és a Totál szívás (Breaking Bad) főszerepében nagyágyúvá vált Bryan Cranstont köszönthettük.

A Philip K. Dick’s Electric Dreams (nagyjából Philip K. Dick elektronikus álmai) címet kapó sorozatot már jó előre úgy harangozták be, mint a Black Mirror alternatívája. A pilotepizód alapján ezt még nem jelentenénk ki, de mindenesetre ígéretes a kezdés. Az első rész a The Hood Maker című novellán alapszik, amely egy napjainkat idéző társadalomban játszódik (látszólag), azzal a különbséggel, hogy léteznek benne olyan különleges telepaták, akik ebbéli képességeik miatt mások agyában olvashatnak és nem marad előttük titokban semmi. Sokukat a rendőrség alkalmazza, hiszen például egy kihallgatáson így hamar kiderül, ha valaki hazudik, nem szükséges a poligráf, tüntetéseken pedig rajtuk keresztül a leggyorsabban kiszűrhetők a problémás egyének. Az egyik ilyen demonstráción azonban egy furcsa maszkot viselő férfi mégis perpatvart okoz egy Molotov-koktéllal, pedig van a helyszínen telapata. Mint kiderül, a fejvédő képes blokkolni, hogy a valakinek a fejébe lássanak. Sokak azonban pont azért renitenskednek, mert elegük van az állandó megfigyelésből, hogy a Nagy Testvér bármikor megtudhatja, mit csinálnak.

Richard Madden, a Trónok harca Robb Starkja jó választás neonoir nyomozóként, ahogy Holliday Grainger is, a telepata Honor szerepében

Talán pont ezért nem ér még a pilot a Black Mirror nyomába, hiszen az kicsit ingerküszöb alatti megállapítás, hogy a megfigyelés szar, és túllépi az etika határait, bármennyire is áthatja a téma Philip K. Dick  munkásságát. A pilot inkább azért működik, mert a mezei nyomozó összepakolása egy telepatával jó alapanyagot biztosít a konfrontációkhoz. Gondoljunk bele, miként lehet együtt dolgozni egy olyan elmeolvasó nővel, aki előtt nem lehet takargatni a bizalmatlanságot. A casting kifejezetten el lett találva, Richard Madden, a Trónok harca Robb Starkja jó választás neonoir nyomozóként, ahogy Holliday Grainger (a héten mozikba kerülő Tulipánláz Mariája) is a telepata Honor szerepében is.

Egy antológiasorozatnál minden epizód más, ezért nagyívű következtetéseket nem lehet levonni az évad további részeiről, de azért némiképp furcsa, hogy ez az epizód nyitotta a sorit. Kicsit kevés volt benne a tartalom, és mintha némileg erőltetetten nyújtották volna 50 percesre. Emlékezzünk csak arra, hogy a Black Mirror 2011-ben többek között azzal borzolta a kedélyeket, hogy pilotjában az angol miniszterelnöknek meg kellett dugnia egy malacot élő egyenes adásban, mert ha nem, egy rejtélyes emberrabló megöli az unokahúgát. A miniszter emberei minden létező módon megpróbálták elcsalni az aktust, hogy ne essen csorba a miniszter személyén: greenbox, animalpornó-színész bérlése és rettenetes mennyiségű váltságdíj kifizetése, de semmi nem használt. Erős intro volt ez, és ezután még számtalan kemény részt szolgáltatott a Black Mirror a 21. századi ember társadalmáról, arról,

hogy mennyire ki vagyunk szolgáltatva a globalizáció, a technológia és a kommunikációs eszközök sokaságának.

Richard Madden

Ehhez képest a PKDED nem bír ekkora revelációval.

Philip K. Dick világa egészen zseniális, és a címek alapján van még potenciál a szezonban, lesznek még robotok, űrlények, disznófejű emberek és Steve Buscemi is. Remélhetőleg fel tud nőni a sokat emlegetett Black Mirror szintjére a sorozat, hiszen lső blikkre ígéretesnek tűnik. De amíg a Black Mirror megtekintését szigorúan csak azoknak ajánljuk, akik képesek belenézni abba a görbe tükörbe, amiben saját magukat fogják látni, és vállalják, hogy nem lesz tőle jó kedvük, addig a Philip K. Dick’s Electric Dreams az első rész után még csak furcsa bizsergető érzést nyújt. Ennél azért több kell szatírából.

A sorozat első szezonja a következő sztorikat dolgozza fel (ahol nincs magyar cím, az a novella nem jelent meg magyar fordításban):

1. The Hood Maker
2. A seholsincs bolygó (Impossible Planet)
3. Az ingázó (The Commuter)
4. Real Life
5. Crazy Diamond
6. Human Is
7. Kill All Others
8. Közterm (Autofac)
9. Safe and Sound
10. Father Thing

Ajánlott videó

Olvasói sztorik