Kultúra

Életműdíjat kaptak a magyar szinkron nagyjai

24.hu
24.hu

2017. 09. 25. 15:10

Bács Ferencnek, Bókai Máriának és Perlaki Istvánnak ítélték oda először az új szakmai elismerést.
Korábban a témában:

Életműdíjjal ismerték el a magyar szinkronszakmában dolgozó előadóművészek munkáját.

Az Előadóművészi Jogvédő Iroda (EJI) anyagi és szakmai támogatásával létrehozott díjat Bács Ferenc, Bókai Mária és Perlaki István kapta.

A SzíDoSz (Színházi Dolgozók Szakszervezete) Szinkron Alapszervezete és a Szinkronikum Egyesület összefogásával 2017-ben első alkalommal megrendezett szakmai díjátadó gálán az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület az életműdíj kezdeményezőjeként is részt vett, mivel szívügyének és küldetésének tekinti a szinkron szakmában dolgozó előadóművészek munkájának elismerését.

Életműdíjasok 2017-ben

Bács Ferenc Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, érdemes és kiváló művész, akinek egyik leghíresebb szinkronszerepe Klaus Brinkmann professzor magyar hangja A klinikából, de A Gyűrűk Ura-filmekben J.R. Tolkien hősét, Gandalfot is az ő hangján hallhatta a közönség, illetve ő szólaltatta meg többek között Tigrist is a Micimackóban.

Bókai Mária színésznő több mint 600 film szinkronjában működött közre, többek között a Volt egyszer egy vadnyugat új magyar szinkronjában, a Trónok harcában, valamint a Frédi és Béni, a két kőkorszaki szaki (The Flintstones) című rajzfilmsorozatban.

Bokai Mária a Szinkronikum-gálán. Fotó: EJI

A kiemelt képen is látható Perlaki István Jászai Mari-díjas színész több mint 900 szinkron közreműködője, az ő hangja hallható A hét mesterlövészben, a Robotzsaruban, a Terminátor 3-ban, de számos gyerekfilm szinkronizálásában is részt vett, a többi között a Hamupipőkében, A dzsungel könyvében, továbbá ő A kis hableányban Triton király magyar hangja.

Eredményes a jogvédelem

A szinkron jogdíjakat is magában foglaló audiovizuális díjak jogosultjainak köre évről évre bővül. Császár Angela Jászai Mari-díjas színművész, tanár, érdemes művész az esemény megnyitóján elmondott beszédében hangsúlyozta, hogy óriási eredmény, hogy az EJI hosszú évek óta folytatott következetes munkájának következményeként végre a szinkronizáló művészek is kapnak jogdíjat. További eredmény, hogy 2017 őszétől már televíziós sorozatok szinkronja után is fizet jogdíjat az egyesület.

210 millió forint jogdíj a szinkronszínészeknek

Császár Angela elmondta: elsőként 2015-ben a magyar mozifilmek televíziós sugárzása után részesülhettek a közreműködő filmszínészek jogdíjban. Ez tavaly kibővült a külföldi mozifilmek szinkronja után fizetett jogdíjjal, mivel az EJI 2016-ban a jogdíjfelosztási szabályok átalakításával lehetővé tette, hogy a külföldi színészek hangját szinkronizáló színészek is jogdíjban részesülhessenek. Idén már a televíziós sorozatok szinkronja után is jogdíjat fizet az jogvédő szervezet: a korábban megkezdett munka 2017-ben a televíziós sorozatok adatainak összegyűjtésével folytatódik, amelynek eredményeképp idén ősszel nemcsak a magyar gyártású mozifilmek és a külföldi mozifilmek szinkronja után, hanem már a külföldi televíziós sorozatok szinkronja után is jogdíjat fizet az egyesület.

A jogdíjfelosztás során az EJI mintegy 210 millió forintot fog kifizetni magyar és külföldi színészeknek.

Az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület a zenészek, színészek, táncosok jogait érvényesítő egyesület, amit az előadók hoztak létre. A televíziók, rádiók és más zenefelhasználók jogdíjat fizetnek az előadóknak felvételeik felhasználásáért. Ezt a jogdíjat Magyarországon minden hazai és külföldi előadó nevében az EJI szedi be és fizeti ki részükre. Az EJI-nek 1600 zenész, színész és táncos tagja van, évente több mint 90 000 előadóművész számára fizetett ki jogdíjat.

Forrás és kiemelt kép: Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

A gorgeous female standing behind blinds wearing lingerie and stockings

Az anális szex nem játék

Kommentek

EDITORS NOTE: Graphic content / A silicone sex doll is displayed on March 5, 2018 in a room of a "brothel like" establishment in Paris where customers can pay for sexual intercourse with dolls, the first of its kind in France.
Members of the communist and Front de gauche group at Paris' city council called on March 16, the closure of the place run by the Xdolls company. The study of a legal procedure have been presented at Paris city council on March 20. / AFP PHOTO / JOEL SAGET
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.