Kultúra

Díjjal tért haza Velencéből, hálából hadbíróság elé állítják

A rendőrök már a reptéren őrizetbe vették a libanoni-francia rendezőt, akinek a filmjét Libanon Oscarra is nevezte.

Ziad Doueirinek nem volt sok ideje ünnepelni, hogy új filmje, a The Insult a legjobb férfi főszereplő díját nyerte el a Velencei Filmfesztiválon. A bejrúti reptéren ugyanis átmenetileg őrizetbe vették, és hétfőn meg is kell jelennie egy libanoni hadbíróság előtt.

Két és fél órán keresztül tartottak fogva, csak azután engedtek el, hogy elvették a francia és a libanoni útlevelemet. Hétfőn reggel 9-kor kell megjelennem a hadbíróság előtt, hogy megfeleljek a vádakra

írta a rendező, aki ellen korábban az előző, The Attack című filmje miatt keltek ki többen Libanonban, amelyet részben Izraelben forgatott. A közel-keleti ország ugyanis hivatalosan ma is hadban áll Izraellel, és állampolgárainak tiltja a területére való belépést. A női öngyilkos merénylőről szóló The Attacket be is tiltották 2013-ban Libanonban erre és az izraeli színészek alkalmazására hivatkozva.

Mélyen megbántva érzem magam. Díjjal jöttem haza Velencéből, a libanoni rendőrség engedélyezte az új filmem bemutatását. Ötletem sincs, ki felelős a történtekért. Majd a bíróságon kiderül, ki áll az ügy mögött.

– mondta Doueirin. Az eset azért is különös, mert a libanoni kulturális minisztérium nemrég épp a The Insultot nevezte Oscar-jelöltségért folyó versenybe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik