Kultúra

70 éves Paulo Coelho, a kortárs irodalom bestseller-mágusa

Ma ünnepel a brazil író. akinek szinte nincs olyan műve, amely nem vált világsikerré.

Kereken 70 éves lett Paulo Coelho, napjaink legkedveltebb és legtöbbet idézett írója.

Az 1947. augusztus 24-én Rio de Janeiróban született írólegenda művei az elmúlt évtizedek során mintegy 160 országban 81 nyelvre lefordítva jelentek meg, és több mint 215 millió példányban keltek el.

Paulo Coelho 2002 óta a Brazil Irodalmi Akadémia tagja. Számos rangos nemzetközi elismerésben részesült: a Világgazdasági Fórum Kristály-díjával (1999) és a Chevalier de l’Ordre National de la Légion d’Honneur-rel (1999) is kitüntették. A legtöbb nyelvre lefordított könyv szerzőjeként 2009-ben bekerült a Guinness-világrekorderek közé, 2005-ben pedig a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendégeként a Budapest Nagydíjat is átvehette. Íróként ő büszkélkedhet a legtöbb követővel a közösségimédia-felületeken: a Facebookon több mint 29,5 millió rajongója van, a Twitteren pedig 12,2 millió.

Azért írok, hogy választ kapjak a kérdésre, ki is vagyok valójában. Amikor egy új regény témáját dolgozom ki, arra törekszem, hogy felfedezzem saját sötét oldalamat, kiírjam magamból a félelmeket, fájdalmakat, és ezzel más emberek legbelsőbb gátlásait is felszabadítsam.

– nyilatkozta a múltban munkásságával kapcsolatban Coelho.

Leghíresebb műve kétségtelenül a Az alkimista, mely a mai napig több bestsellerlistán szerepel. Persze Az alkimistán kívül is számos világszerte ismert műve van a termékeny írónak: a Veronika meg akar halni, Az ördög és Prym kisasszony, A Piedra folyó partján ültem és sírtam, a Tizenegy perc, A Zahir, A zarándoklat, A portobellói boszorkány, A fény harcosának kézikönyve, A győztes egyedül van, a Brida, az Alef, a Mint az áradó folyó, Az accrai kézirat, a Házasságtörés és A kém magyarul is megjelent az új évezredben.

Rövidesen újabb Coelho-könyvet vehetnek majd kezükbe az író magyar rajongói, ugyanis Az Ötödik Hegy című regénye augusztus 28-tól kerül a könyvesboltok polcaira. A történet középpontjában álló Illés próféta akár korunk esendő figurája is lehetne. Művében az ismét a hitről, a tudásról és a sors kifürkészhetetlenségéről író Coelho ezúttal is azt teszi, amihez a legjobban ért: elgondolkodtatja és tanítja olvasóit.

Forrás: Atheneum, nyitókép: AP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik