Kultúra

Így épült fel a legendás tévéműsor, a Delta főcíme

Az 1964-ben indult ismeretterjesztő programot közel ötven éven át láthattuk a tévéképernyőn. De milyen képeket láthattunk az egész generáció emlékezetébe mélyen beégett főcímben?

A nyugati világ tudományos eredményeit a szocialista blokkban bemutató műsorok legnagyobbika, az 1965-1996 közt Kudlik Júlia által vezetett műsor zenéjét álmunkból felébresztve is felismernénk, a nyitó képsorokról azonban a legtöbben kevesett tudnak, pedig a Szuhay-Havas Ervin által válogatott, Nagy pillanatok – nagy felfedezések című műsorából átmentett képsorok a kor legfontosabb tudományos és emberi eredményeit villantják fel.

Ezek a következők:

  • Az Avro 698 Vulcan VX777 prototípus repülése az 1957-es Farnborough International Air Show-n
  • Alacsonyan elhúzó MiG-19 az 1955-ös tushinói légiparádén
  • A Himalája a világ legmagasabb hegyének két évvel korábbi meghódításáról készített dokumentumfilmben, a The Conquest of Everestben (1953)
  • Szánhúzó emberek a Scott Of The Antarctic című játékfilmből (1948), ami a Déli-sarkot elsőként meghódítani kívánó, de végül egy hónapos késéssel másodikként érkező Robert Falcon Scott tragédiába torkolló expedícióját örökítette meg – a visszafelé tartó úton ugyanis mindannyian odavesztek.
  • A fura narancssárga lánctalpas egy Tucker Sno-Cat Type 743, ami a Mount Everestet elsőként megmászó Edmund Hillaryvel együtt a Nemzetközösségi transzantarktiszi expedíció részeként 1957-1958-ban járt a Déli-sarkon. A csapat gyalogosan kelt át a kontinensen, a járművek csak szállást és tárolóhelyet nyújtottak, illetve erre szerelték a rádiókat. A fura lánctalpas autók ma műzeumok féltett kincsei, a néhány évvel később indult belga-holland expedíció Hómacskái azonban azóta egy belga raktárban rozsdásodnak.
  • A Vezúv kitöréseinek egyike
  • Az Egyszarvú csillagkép része, a Rozetta-köd, illetve a mindössze 700 fényévnyire található Csiga-köd fekete-fehér felvételei

Az aláfestő zene sem kevésbé fontos, hiszen a kor sci-fijeibe illő dallam az elektronikus zene egyik úttörője: a Philips kutatólaboratóriumának két munkatársa, Tom Dissevelt és Kid Baltan (The Electrosonics) által írt Song of the Second Moon, ami még néhány évvel a szintetizátorok megjelenése előtt, így minden egyes hangeffektet sokkal nehezebben hoztak létre, mint az elektronikus zenei úttörőiként ismert zenészek:

A művet egyébként a Magyar Rádió technikai rendezője találta meg egy általa Csehszlovákiából hozott lemezen:

Fotó: Rádió és Televízió Újság/Fortepan/56546

Ajánlott videó

Olvasói sztorik