Tudomány

Még nem Kudlik Júliával – Elindul a Delta című műsor (1964)

Budapest, január 31. – A Magyar Televízió tudományos, ismeretterjesztő magazinja a mai napig látható a képernyőn.

Nem pusztán azért volt rendhagyó a Delta, mert alapossággal és részletességgel számolt be a tudomány újdonságairól, hanem azért is, mert a szocializmus kellős közepén tudósított „A Nyugat” legfrissebb eredményeiről.

1964. január 31-én sugározták tehát első adását. Azért lehetett Delta a műsor neve, mert ez volt a negyedik tudományos magazin a televízióban, a delta pedig a görög ábécé negyedik betűje. Egyik meghatározása alapján: „a Holdra szállás előtt indult és a Mars-kutatás korában is tájékoztatja a nézőket”. Az egyik első olyan magazin volt a televízióban, amely színes technikára váltott, 1976-ban. Több mint 1500 adással büszkélkedhet.

A régi főcím:

A műsort 1964-től 1996-ig Kudlik Júlia vezette, és később egy rövid ideig visszatért a képernyőre, de a 45. jubileumi műsor felvételén nem vett részt. 1967-től 1994-ig Várhelyi Tamás volt a főszerkesztője, ő alakította ki a tematikát, az arculatot, sőt, a később megjelenő Delta című újság főszerkesztői pozícióját is ő töltötte be.

Mindannyiunk egyik kedvenc (vagy éppen egy két netes fórumozó szerint gyerekként félelmetes) szignálja tudományos kisfilmek (Nagy pillanatok – nagy felfedezések) jeleneteiből állt össze. A rendező Konrád József, valamint a képsorokat válogató Szuhay-Havas Ervin (a műsor szerkesztője) érdeme.

Delta, 1970:

A következőket láthatjuk benne: a Vezúv kitörése; a deltaszárnyú gép; a Himalájáról készült légifelvételek; a csillagos ég; Scott kapitány; az antarktiszi expedícióban a hóban gázoló Hillary és Fuchs.

A zene az egyik első elektronikus muzsika, melyre Belohorszky Károly, a Magyar Rádió technikai rendezője szerzett meg egy 1957-es lemezről, amelyet Csehszlovákiában vásárolt. A zeneszám címe: Song of the Second Moon, szerzői Tom Dissevelt és Kid Baltan.

Itt egy remix változata a zenének.

A főcímet aztán a 90-es években újratervezték, megújították, a műsor pedig később egy időre megszűnt. Delta 2000 néven indult újra.ÍME, A KOLIBRIS ÚJ FŐCÍM VÁLTOZAT!

A műsor fontosabb munkatársai: Szuhay-Havas Ervin (szerkesztő), Bánki Iván, Kirsch Gusztáv, Hoffmann György ifj. Kollányi Ágoston (rendezők), Montskó Éva (felelős szerkesztő) – utóbbi két munkatárs 30 éve erősíti a stábot.

Egy bevezető Japánról:

Érdekesség, hogy az első időszakban még nem Kudlik Júlia volt a műsorvezető. Az első pár adásban Poór Klári és Kovács P. József, 1964 decemberéig pedig Lénárd Judit köszöntötte a nézőket.

Kudlik Júlia 1964. december 5-étől volt a háziasszony, egészen 1996-ig (és még 2001-ben egy rövid időre). Jelenleg – 2001-től – Fiar Sándor a műsor gazdája.

Bakiparádé Kudlik Júliával.

A Delta a 70-es évek egyik legnézettebb műsora volt, vasárnap délutánonként rengetegen (állítólag 4 millióan) ültek a képernyő elé. Ma sem nevezhető rossznak a nézettség, hetente 200 ezer ember tekinti meg a tudomány újdonságait.

Egy újragondolt főcím 2010-ből:

Itt megnézhetjük a 2011. január 29-i adást.

AJÁNLOTT LINKEK:

A Delta című műsorról (wikipedia.hu)
A legjobb retro főcímdalok (comment.blog.hu)
45 éves a Delta (comment.blog.hu)
Az MTV ajánlója (premier.mtv.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik