Kultúra

Átformálnák a székely zászlót

Egy sepsiszentgyörgyi szakember szerint a tervezéskor figyelmen kívül hagyták a címertani és pecséttani hagyományokat, de csendben és fokozatosan elvégezhető a módosítás.

A székely zászló megtervezésekor nem tartották be a címertani és pecséttani hagyományt – erről Szekeres Attila István sepsiszentgyörgyi heraldikus beszélt Londonban, a 27. Zászlótudományi Világkongresszuson. A szakember változtatást javasol – derül ki a kolozsvári Maszol beszámolójából.

Szekeres felidézte, hogy az erdélyi országgyűlés már 1659-ben rendelkezett arról, hogy a székelyeket a nap és a félhold szimbolizálja. A rendszerváltást követően Kónya Ádám tervezett a Székely Nemzeti Tanácsnak címert, zászlót és lobogót, amelyet ünnepekkor és tiltakozó megmozdulásokon is egyre többen használtak, majd magán- és középületekre is kitűzték.

A heraldikai szakember rámutatott: a Kónya-féle zászlón nap helyett nyolcágú csillag szerepel. Szerinte, ha már így alakult, annak sugarait a szélrózsa irányába kellett volna irányítani, a csillagnak és a holdnak pedig egy szinten kellene lenniük. Azt mondta, azon lesz, hogy a székely zászlókban a csillagot csendben és fokozatosan cseréljék ki napra, az égitesteket pedig helyezzék egy szintre.

Kovászna Megyei Tanács Sajtóirodája

Előadásában Szekeres azt is elmondta: a tiltásokkal a román hatalom szándéka ellenére kreált széles körben elterjedt székely zászlót, ami a romániai magyar nemzeti közösség autonómiaharcának szimbólumává vált.

Megkegyelmeztek a székely zászlónak a román képviselők
A szocdem-liberális kezdeményezést a szocdemek és liberálisok végül nem szavazták meg a parlamentben. Nagy port vert volna, ha mégis.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik