Nagyvilág

Székely zászlóval pózolt az amerikai nagykövet, kiakadt Bukarest

24.hu
24.hu

2016. 09. 14. 14:57

Nagyon bepipultak a román lapok, miután az USA bukaresti nagykövete székely zászlót kapott a sepsiszentgyörgyi polgármestertől, sőt pózoltak is vele. A nagykövetet később bekérette a román külügyminisztérium.
Korábban a témában:

Bejárta a román médiát az a fotó, amin Hans Klemm, az Egyesült Államok bukaresti nagykövete székely zászlót tart a kezében Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester, Kató Béla református püspök és Tamás Sándor, a Kovászna megyei önkormányzat elnöke társaságában. A fotóhoz fűzött kommentárok kifogásolják a diplomata gesztusát – írta szerdán a Maszol.ro kolozsvári magyar hírportál.

A fotót kedden posztolta Facebook-oldalára a sepsiszentgyörgyi polgármester. A kísérőszöveg szerint Klemm aznapi háromszéki látogatásakor egy székely zászlót kapott ajándékba vendéglátóitól. Az elöljáró azt is megjegyzi: a székely zászló mára már annak a tisztelethiánynak a szimbóluma is, amit a román hatóságok tanúsítanak a székely közösséggel szemben.

Hördül a román jobboldal

A fotót közlő Hotnews.ro jobboldali hírportál megjegyzi, hogy a székely zászló használata a térség egyik kényes problémája. “A fénykép a parlamenti választások előkampányában került nyilvánosságra, a kampányban pedig várhatóan a nacionalizmus lesz az egyik legfontosabb vitatéma” – idézte a Maszol a román portált. A Hotnews hivatalos magyarázatot kért az amerikai nagykövetségtől Klemm gesztusára.

A konzervatív Evenimentul Zilei Adrian Nastase volt román szociáldemokrata kormányfő kommentárját idézi, aki szerint a bukaresti külügyminisztériumnak be kéne kéretnie az amerikai nagykövetet, hogy magyarázatot kérjen gesztusára.

A közügyektől a bíróság által eltiltott volt miniszterelnök furcsa egybeesésnek találta, hogy Klemm egy székely zászlóval “ünnepelte” a Románia és az Egyesült Államok közötti stratégiai partnerségi nyilatkozat aláírásának ötödik évfordulóját. Tette ezt nem sokkal azután, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök egy interjúban arra figyelmeztetett, hogy a második világháborút lezáró békeszerződés megkérdőjelezése a román és magyar határok újratárgyalását is szükségessé tenné.

A fotót szintén közlő liberális Adevarul hírportál a polgármester Facebook-bejegyzését azzal egészítette ki, hogy Antal Árpád ellen a korrupcióellenes ügyészség bűnvádi eljárást indított azzal a gyanúval, hogy eredeti rendeltetéstől eltérő célra használt fel egy, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banktól (EBRD) felvett hitelt.

Az amerikai követ támogatja a székelyek jogait

Hans Klemm, az Egyesült Államok bukaresti nagykövete a hét elején meglátogatta Románia két magyar többségű megyéjét, Hargita és Kovászna megyét. A Maszol szerint a helyi vezetők társaságában tartott hétfői, csíkszerdai sajtóértekezletén a diplomata kerülte, hogy véleményt nyilvánítson a kényes témákról. A székely zászlóra vonatkozó kérdésre a nagykövet a konkrét és igazságos törvényes keret megszabását sürgette.

Sepsiszentgyörgyön azt mondta, az Egyesült Államok támogatja a székelyföldiek jogát, hogy akár petíciókban, akár tömegmegmozdulásokon hangot adjanak elégedetlenségüknek. A Háromszék című magyar lap vezércikkírója reméli, hogy a nagykövet látogatásakor megértette és “feljebbvalóival is megérteti”, hogy az Egyesült Államok a demokrácia fő védelmezőjeként nem hagyhatja magára az erdélyi magyarságot. A magyar közösségi jogok érvényesülése éppúgy záloga a térség stabilitásának és biztonságának, mint a Fekete-tenger térségébe telepített rakétapajzs. (MTI)

Frissítés: a román külügy be is kérette a követet

Bekérette a román külügyminisztérium Klemmet – írja a Digi 24 hírtévé. A bukaresti külügy egy szerdán kiadott közleményében elismeri: az Egyesült Államok nagykövetének munkaköri leírásába tartozik, hogy helyhatóságokkal konzultálva személyesen tájékozódjon a fogadó országról. Hozzátették:

Az ilyen látogatások egyik előfeltétele a létező érzékenységek ismerete és figyelembe vétele. Ezt az álláspontunkat amerikai partnereinkkel is tudattuk a bukaresti nagykövetséggel folytatott megbeszélés keretében.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.