Kultúra

Meghalt az első Godzilla-jelmez viselője

Haruo Nakajima 88 éves korában halt meg – erősítette meg a Godzilla-filmeket gyártó japán produkciós cég, a Toho. Nakajima 1954-től bújt a szörny szerepébe, és egészen 1972 játszotta Godzillát.

A színész kisebb szerepekkel kezdte főleg szamurájos-háborús filmekben. Nakajima a második világháború után kezdett dolgozni a Tohónál, színészi pályában reménykedett, de először kaszkadőrként alkalmazták többek között a Hét szamuráj című filmben. Először 1954 húzta magára Godzillát, de először senki se tudta, hogy nyúljon a szörnyes filmötlethez. Haruo Nakajima vette fel nap mint nap a 100 kilós jelmezt, amit betonból öntöttek ki, mivel a hábotú után a gumi hiánycikknek számított.

Nem kapott instrukciókat, így elment az állatkertbe, hogy ott tanulmányozza az állatok mozgását. Egy indiai elefántot, Indirát figyelte meg alaposabban.

Godzilla járását egy elefánt ihlette. 

Nakajima korábban úgy nyilatkozott, hogy akkoriban a bábszínészek munkáját kevésbé becsülték meg, visszahallotta, hogy egyesek szerint nem is számít színészetnek a munkája. Ennek ellenére hosszú évekig dolgozott a stúdiónál, 1972-ig ő volt maga Godzilla. A szörnyes élményeit 2010-ben írta meg.

(Variety)

(Borítókép:  Steve Jennings / Getty Images)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik