Kultúra

Régi szerelem emléke bújik meg egy rákospalotai gyártelep tövében

Régi szerelem emléke bújik meg egy rákospalotai gyártelep tövében

A Liga margarint, Rapid gyorsmosóport és Tip tisztítószert adó üzem mellett álló apró sarokház igazán megérdemelné a figyelmet.

Lassan századik epizódjához érkező Ismeretlen Budapest sorozatunkbanmely már térképen is követhető, ahol természetesen külön jelöljük a legfrissebb epizódokat – ígéretünkhöz híven a külső kerületek felé indulunk, hogy bemutassuk a belváros zsivajától távolabb eső, de jobbára ismeretlen épületeket, emlékműveket és tereket.

Ma az 1950-ig önálló városként (sőt, 1923-ig egyszerű községként) létező Rákospalotára látogatunk el, hogy a több, mint százhatvan éven át, 1840 és 2006 közt létező Növényolajgyár tőszomszédságában álló házak egyikét nézzük meg közelebbről.

A Rákospalotai Növényolajgyár

Az első világháborúig olajos magvakat feldolgozó, gépzsírt, valamint repceolajat is előállító üzem egy tulajdonosváltás után már a Hutter és Flóra szappanokat, Flóra gyertyákat, Tisztaság mosóport, illetve margarint ontott magából, az 1948-as államosítás után pedig a korszakot meghatározó termékek hagyták el a kaput: így többek közt a Rapid gyorsmosópor (1955-), a Liga margarin (1958-), illetve a Tip tisztítószer (1958-).

 

 

 

 

Az épületeket 2006-ban ürítették ki teljesen, a tervek szerint egy új lakópark, a másfélezer lakást magába foglaló Szilas Városközpont valósult volna meg a helyén. A tervek persze azóta is a rajzasztalon üldögélnek, a környék képét pedig továbbra is uralja az 1946-ban elkészült, tizenhárom emeletnyi magasságba törő olajosmag-tároló siló, sőt, több műhely is működik az elmúlt évtizedeket túlélt téglaépületekben.

 

 

A gyárterület Közvágóhíd utcai (mely nevét az Olajgyár melletti földszintes ipari csarnokról, melyben egykor a még önálló város vágóhídja működött) oldalán sétálva, a kertes házakkal teli utcák szélén azonban a környezetéből kimondottan kirívó épületbe botolhatunk.

Az Esthajnal utca kezdetén ugyanis egy egyértelműen erdélyi hatást tükröző, szecessziós jegyeket is felvonultató saroképületet találhatunk, mely egykor éttermet (mely néhány évvel ezelőtt még a tagadhatatlanul frappáns Gáspár Gézáné Ételbár néven működött), sörözőt, élelmiszerboltot és lakásokat foglalt magában. A vendéglátóegységek mára azonban már eltűntek, az emeleten viszont még továbbra is családok élik az életüket.

fotó: Vincze Miklós / 24.hu

Ez persze nem jelenti azt, hogy ha valaki érez magában kellő kitartást egy üzlet ideköltöztetéséhez, ne tehetné meg ezt, hiszen a Palota Holding Zrt. jó eséllyel örömmel bérbeadná a nyolcvannégy négyzetméteres üzlethelyiséget, bár annak felújítása a honlapjukra feltöltött képek szerint további pénzkötegekkel szabadítaná meg a vállalkozót.

A ma önkormányzati tulajdonban álló épület Csimár Károly tervei szerint, Szeniczey Kálmán megrendelésére 1926-ra született meg. Mai formáját négy évvel később, 1930-ban nyerte el, hiszen ekkor született meg a Közvágóhíd utcai oldalról látható terek jó része, így a bal oldali saroktorony, illetve a középoromzatos szakasz, melyen faraott mellvéd, illetve egy igazán kedves felirat is helyet kapott: a fészkelő galambpár domborműve felett ugyanis az egykor itt élt házaspár szerelmének emlékét őrző

A mi fészkünk

felirattal találkozhatunk:

fotó: Vincze Miklós / 24.hu

Az egykor a frappáns Szomjoltó néven futó kocsma legutóbbi táblája is ellenáll még az elemeknek:

fotó: Vincze Miklós / 24.hu

Sőt, a 2012-ben kerületi védettséget kapott ház sarkán még az “Újpesti Közért Vállalat Élelmiszer” tábla is harcol még az elkerülhetetlen pusztulással:

fotó: Vincze Miklós / 24.hu

Az épület a város ütőerének számító utcákon végigrobogó 5-ös busz végállomásától mindössze öt perc sétányira található, megközelítése így több, mint egyszerű.

Az információk forrása a XV. kerületi blog és az In-Construction, a fotók pedig a szerző munkái.
Olvasói sztorik