Kultúra

Csaknem tömegsírba került Kozák András

Özvegye szerint hivatalosan nem értesítették, hogy lejárt a sírhely bérleti ideje.

A legendás színész 2005-ben hunyt el, miután előző nap betöltötte 62. életévét. Kozák András Kossuth-díjas, Érdemes és Kiváló Művészt halála után saját halottjának tekintette több színház mellett a Magyar Színházi Társaság és a MASZK Országos Színészegyesület is, temetését így nem összetört özvegye, Drahota Andrea intézte. A Borsnak a Jászai Mari-díjas, Érdemes Művész színésznő azt mondta, ő nem tudta, hány évre vették meg a sírhelyet, de megadta minden elérhetőségét a Farkasréti temetőben.

Ehhez képest 2016-ban valaki egy stencilezett üzenetet tett a család által készíttetett márvány sírkőre arról, hogy lejárt a sírhely bérleti szerződése, ami tíz évre szólt. Az eljárás szerint aki nem hosszabbítja meg a szerződést időben, annak a hozzátartozóját kihantolják, és jeltelen közös sírba temetik – írja a lap, amelynek Drahota Andrea azt mondta, mindezt egy vadidegen írta meg neki, ő pedig azonnal elutalta a következő tíz évre szóló pénzt.

Hivatalosan azonban senki nem tájékoztatta, amit elfogadhatatlannak, kegyeletsértőnek, megalázónak tart. Ráadásul pár napja, megint ott volt a papír a sírkövön. Azonnal telefonált, és azt az információt kapta, hogy egy másik síron lehetett az újabb papír, amit csak átragasztottak férje nyughelyére. Drahota Andrea felháborítónak tartja, hogy így mennek a dolgok a temetőben.

A Bors kereste a Budapesti Temetkezési Intézet sajtóosztályát, de kérdéseire nem kapott választ. személyesen a temetői irodában azt a tájékoztatást kapta, hogy a hozzátartozókat írásban szokták értesíteni, ha lejár egy sírhely bérleti ideje. Csak akkor hagynak üzenetet a síron, ha nem érik el a címzettet. A bérleti idő lejárta után van egy év türelmi idő, de ha valaki megveszi a sírhelyet, akkor az elhunytat exhumálják, és egy névtelen közös sírba temetik. Ilyen közös sírból egyébként több is van a Farkasréti temetőben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik